Za útokem je atmosféra ve společnosti, myslí si Klaus i Šiklová

Praha - Podle prezidenta útok odráží situaci ve společnosti, která dosáhla „mimořádně špatného stavu“. „To nebyl 'politováníhodný incident', jak nešťastně řekl pan premiér (Petr) Nečas. To byl spíše prvně za 100 let našeho moderního státu atentát na prezidenta republiky,“ uvedl Klaus v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu DNES (MfD). Střelec, který na něj v pátek zaútočil plastovou pistolí, může jít před soud za pár týdnů.

I podle socioložky Jiřiny Šiklové jde o obraz špatné atmosféry v zemi. Šiklová čin považuje za provokaci a přirovnává ho k akci olomouckého řidiče Romana Smetany. Jeden prý udělal politikům tykadla, druhý vytáhl pistolku na prezidenta. 

Na hlavu státu vypálil v pátek při otevření nového mostu v Chrastavě z bezprostřední blízkosti šestadvacetiletý muž. Ochranka jen nečinně přihlížela. Jak se ukázalo, střílel z plastové pistole na airsoft. Policie muže obvinila z výtržnictví, za což mu hrozí až dva roky vězení. Ředitel hradní ochranky Jiří Sklenka už kvůli tomu ohlásil odchod z funkce.

Jiřina Šiklová, socioložka:

„Prezident z incidentu vyvázl v podstatě bez zranění. A paradoxně díky němu odhalil slabinu ve svém bezpečnostním systému. Je proto otázkou, zda by Hrad a policie neměly vůči Vondroušovi projevit shovívavost. Jednoho Smetanu už tady máme.“

Podle Klause byl motiv činu politický. „Pistole je něco jiného než házení vajíček, to jsem zažil asi dvakrát. Ta pistole tomu dává úplně jinou rovinu,“ řekl prezident, který „se zlobí“, že incident se převádí na selhání ochranek. Bohužel jde o daleko více, není možné nad tím mávnout rukou, dodal. Odstoupit by podle něj měli ti, kteří tuto situaci svými výroky de facto připravovali. „Není asi teď na mně, abych ty hlavní rozeštvávače v médiích jmenoval. To bych jim zbytečně dělal reklamu,“ prohlásil Klaus.

Stačila ostře nabitá zbraň a prezident mohl být mrtev

Nicméně stačilo, aby si útočník v maskáčích vzal ostrou zbraň a prezident neměl šanci přežít. Jeho ochranka se totiž chovala jako na výletě. „Pokud ten útok v pátek by byl veden pistolí, která by byla ostře nabitá, byly by v ní náboje, tak dneska nepochybně je prezident Klaus mrtev a Česká republika je bez nejvyššího ústavního činitele,“ komentoval situaci pro pořad 168 hodin bezpečnostní analytik Andor Šándor. „Plastikový“ atentátník však prezidenta nechtěl zranit. Chtěl tak prý jen protestovat proti poměrům v zemi.

Výstřel z airsoftové zbraně způsobí modřinu nebo lehkou oděrku, a to i při střelbě z bezprostřední blízkosti, jako to bylo v případě prezidenta republiky. Airsoftové zbraně patří podle zákona do kategorie D – to znamená, že na ně není potřeba zbrojní průkaz ani povolení – stačí mít přes 18 let.

Vít Kraus, národní ředitel Mezinárodní asociace osobních strážců

„Problém je v tom, že ochrana významných osob u nás je obecně prováděna formálně. Do dnešní doby se nic nestalo, nikdo to nemusel řešit tak důkladně, neměli jsme zde žádný atentát. Myslím, že po tomto incidentu se přístup velmi radikálně změní.“

I přesto jde o problém, protože prezidentova ochranka zjistila, že nejde o smrtící útok, až když bylo po něm – že je pistole jen hračka, by totiž dřív ani nepoznali. „To je jednou z hlavních atraktivit airsoftu, že výrobci se snaží, aby ty zbraně vypadaly co nejvěrněji, čili co se týká velikostí, tak ve valné většině případů jsou 1 ku 1,“ vysvětlil pro pořad 168 hodin Jožka Starý, odborník na airsoft zbraně.

Ochranu pohlavárů v Česku nestaví do špatného světla jen čerstvý chrastavský útok. Svou zkušenost s některými ochránci premiérů Zemana a Grosse přidává jejich bývalý poradce Zdeněk Šarapatka. „Soutěžili o to, kdo si bude tykat s manželkou premiéra, kdo častěji nakupuje manželkám premiéra a potom taky kdo si déle hraje, leze po čtyřech a roztomile žvatlá s dětmi nebo s dcerami jednotlivých premiérů,“ tvrdí Šarapatka. Nicméně Šándor profesionalitu české ochranky hájí, existují podle něj akce, kdy ve spolupráci se zahraniční službou fungovala velmi dobře.

Střelec má volnou cestu k soudu

Střelec se ke svému činu přiznal a důkazů je dost. Může jít proto před soud za pár týdnů. Vyšetřování pochybení prezidentovy ochranky, která útoku nečinně přihlížela, bude zřejmě trvat déle. I tento případ dozoruje liberecké státní zastupitelství, ale krajské. „Jsou to dva samostatné spisy, jeden na toho výtržníka, který dozoruje Okresní státní zastupitelství Liberec. Druhý spis, který se týká činnosti ochranné služby, je dozorován krajským státním zastupitelstvím na pobočce v Liberci,“ uvedl vedoucí krajský státní zástupce Martin Tvrdík. Jak dlouho bude vyšetřování ochranky trvat, nechtěl ale předjímat.