Soud poslal šéfy Key Investments do vězení. Zmizelo přes 870 milionů, škodu hlásí i pražské čtvrti

UDÁLOSTI: Vězení pro bývalé šéfy zkrachovalé Key Investments (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud chce poslat za mříže tří bývalé členy představenstva společnosti Key Investments. Daniel Brzkovský, Klára Fenstererová a Alena Šťastná podle obžaloby způsobili pětačtyřiceti zákazníkům škodu 873,7 milionů korun, když spravovali jejich peníze při obchodování s cennými papíry. Podle nepravomocného verdiktu mají jít do vězení na pět, čtyři a tři roky.

Obhajoba stála mimo jiné na tom, že klienti Key Investments měli dostatek informací o tom, co se děje s jejich penězi. Podle předsedy trestního senátu Petra Hovorky však taková obhajoba neobstála. Podle soudu obžalovaní příliš riskovali a investovali do firem, o kterých věděli, že mají nízkou likviditu. Bývalý šéf představenstva Daniel Brzkovský podle soudce „využil neznalosti principů obchodování a získal tak do dlouhodobé správy finanční prostředky zákazníků“. 

Soudce odkázal na výpovědi poškozených, podle nichž problémy začaly až s nástupem obžalované trojice. „Jednali v rozporu se zájmy svých klientů,“ řekl Petr Hovorka při zdůvodnění rozsudku. Verdikt četl hodinu a půl, další dvě hodiny potom zabralo odůvodnění rozsudku.

Daniela Brzkovského obžaloba vinila z toho, že mezi roky 2004 a 2011 při správě peněz využil nedbalosti a neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, mezi něž patřily dluhopisy vydávané firmami Borsay, E Side Property Limited nebo Via Chem Group.

Věděl přitom podle spisu o jejich nedostatečné likviditě, protože nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořili v podstatě jen zákazníci KI. Po krachu firem navíc byly dluhopisy v podstatě bezcenné. Soud mu udělil pětiletý trest a navíc nesmí deset let pracovat ve statutárním orgánu společnosti. Byl jediný z trojice obžalovaných, který si přišel rozsudek vyslechnout. Řekl, že ho překvapil a odvolá se proti němu.

Členka představenstva Šťastná (dříve Štorkanová) spolu s místopředsedkyní Fenstererovou podle obžaloby ze svých funkcí nedostatečně dohlížely na činnost investiční společnosti a porušily například povinnosti, které se týkají čestného a spravedlivého jednání ve prospěch zákazníků.

Zároveň se podílely na zařazení rizikových cenných papírů na seznam k obchodování. Uzavřené smlouvy pak nemohly být vypořádány poté, co firma v dubnu 2011 přišla o licenci obchodníka s cennými papíry.

Klára Fenstererová dostala od soudu čtyřletý trest a zákaz činnosti na šest let. Alena Šťastná by mohla strávit ve vězení tři roky, pokud by byl trest pravomocný. Zákaz činnosti jí soud vyřkl čtyřletý. Všichni obžalovaní však vinu odmítají. 

Státní zástupkyně je s výsledkem soudu spokojená, i když navrhovala až osmileté tresty. „Vina je zcela v souladu s obžalobou,“ uvedla.

Mezi poškozenými je pětačtyřicet subjektů, do nichž patří šestatřicet fyzických osob, čtyři právnické osoby a pět měst. Do poslední zmíněné skupiny patří Sokolov, Lázně Bohdaneč, Praha 6, Praha 10 a Votice, které v celkovém součtu podle obžaloby přišly zhruba o 523 milionů korun.

  • Firma Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007, když byla zapojená do akciových obchodů expremiéra Grosse, díky kterým se z něj stal multimilionář. 
  • Podezřelá byla i transakce exministra průmyslu Martina Kocourka, který v roce 2008 přes Key Investments při svém rozvodu odklonil 16 milionů ze společného jmění manželů ke své matce.
  • Od roku 2012 je firma v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro své klienty (včetně pěti českých měst) spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Dodnes se neví, kde peníze skončily.
Reportéři ČT zjišťovali pozadí kauzy Key Investments (zdroj: ČT24)
Vydáno pod