Úřad dohlížející na strany má fungovat od ledna. Nemá lidi ani sídlo

Nově vzniklý Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran by mohl řídit bývalý člen vedení Státního pozemkového úřadu Vojtěch Weis, do funkce ho navrhla sněmovna. Obsazování úřadu se ovšem děje na poslední chvíli, jen tři týdny před termínem, kdy už má úřad začít fungovat. A instituce dosud nedostala ani sídlo.

Příští rok bude sněmovní kontrolní výbor, který dohlíží na příjmy a výdaje politických stran, jejich hospodaření prověřovat naposledy. Veškeré jeho dokumenty za posledních 15 let se pak během září 2017 přestěhují do Brna, kde by zřejmě nový úřad měl sídlit. Ministerstvo vnitra ale zatím přesnou adresu nemá.

Vladimír Koníček (KSČM), předseda sněmovního kontrolního výboru, poukazuje na to, že strany ani neví, kam mají informace podle nového zákona předat. „Kdyby se to nestihlo do konce roku, přebírá veškeré povinnosti ministerstvo vnitra,“ říká k nejasnostem kolem nového úřadu ministr Milan Chovanec (ČSSD). „Celý úřad začíná poměrně nešťastným způsobem,“ podotýká k vývoji nové instituce poslanec TOP 09 František Laudát.

Křeslo pro Weise

Možného ředitele nového úřadu vybrala dolní komora až v pátek, stát by se jím mohl ex-náměstek Státního pozemkového úřadu Vojtěch Weis, kterého navrhla sociální demokracie. Ve sněmovní volbě byl jediným adeptem a v tajných volbách získal od poslanců 97 hlasů, potřeboval jich 79.

Předsedu úřadu jmenuje prezident Miloš Zeman, volit bude muset mezi kandidáty Sněmovny a Senátu. Senátní kandidát vzejde příští týden z trojice adeptů, jimiž jsou politologové Vladimíra Dvořáková a Jan Outlý spolu s bývalým náměstkem ministryně práce a sociálních věcí Janem Markem.

Vojtěch Weis do roku 2014 působil jako náměstek na Státním pozemkovém fondu, kde dohlížel na církevní restituce. K velké nelibosti sociálních demokratů ho ale odvolala ředitelka úřadu Svatava Maradová po souhlasu lidoveckého ministra zemědělství Mariana Jurečky. Jako důvod uvedla, že nedokázal zvýšit výkonnost na daném úseku.

Členy navrhuje sněmovna, Senát i NKÚ

Kromě předsedy bude mít instituce i čtyři řadové členy, o jejichž jménech rovněž rozhodne prezident. Dva mají vzejít z dolní komory, jednoho navrhne Senát a jednoho prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Poslanci v tajné volně vybrali občanského demokrata Františka Siveru, Zdeňka Varhaníka z NKÚ a ekonomika Jiřího Navrátila z Masarykovy univerzity. Komunisté přidali ještě daňovou poradkyni Lenku Maštálkovou.

Kala doporučil senátorům volit mezi svým tajemníkem Michalem Pletichou a předsedou sdružení Oživení Martinem Kameníkem. Senátorskými adepty na členy exnáměstek ministryně práce Jan Marek podporovaný sociálními demokraty, tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal, kterého nominoval předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil, někdejší senátorka za STAN Jana Juřenčáková a brněnský úředník Tomáš Hudeček, kterého navrhl předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar.

Události ČT: Úřad pro dohled nad hospodařením stran nemá ředitele ani sídlo (zdroj: ČT24)