Forejta nahradil Sklenář, který ho před 14 lety přijímal jako stážistu

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář pověřil vedením Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslava Sklenáře. V čele odboru nahradí Jindřicha Forejta, kterého Sklenář v roce 2002 přijímal na Hrad jako stážistu.

Miroslav Sklenář uvedl, že chce odbor hradního protokolu stabilizovat, personální změny nechystá. Očekává, že v odboru bude pracovat v řádu měsíců, ne v řádu let.

„Prezident republiky potřebuje stoprocentní a perfektní servis, na který byl zvyklý. A moje jediná úloha je, aby ten servis byl minimálně stejný a v ideálním případě ještě lepší,“ vyjádřil se Sklenář ke svému úkolu.

S Milošem Zemanem, kterého má podle svých slov osobně velmi rád, už mluvil. „Pan prezident mi sdělil, že bude rád, pokud budu určitou dobu k dispozici a stabilizuji fungování protokolu,“ řekl Sklenář.

Sklenářovi je prostředí Hradu dobře známo

Na Pražském hradě na odboru protokolu pracoval už v době prezidentství Václava Havla. V roce 2002 mu Jindřicha Forejta doporučil dlouholetý vatikánský diplomat Erwin Josef Ender, kterému Forejt dělal tlumočníka z němčiny.

Sklenář pak z Hradu odešel během funkčního období Václava Klause. Zpět se vrátil v roce 2014, podle médií proto, aby v čele odboru nahradil Forejta, se kterým měl údajně v oblasti protokolu řadu sporů.

V březnu 2015 podal výpověď a odešel do pobočky CEFC. Tato čínská firma má blízko k Hradu, předseda jejího představenstva Jie Ťien-ming se v roce 2015 stal Zemanovým poradcem. O uvolnění z funkce sekčního ředitele zahraničních věcí a protokolu CEFC Group (Europe) Company Sklenář požádal v uplynulých dnech, CEFC mu vyhověla.