Ředitelem Národního bezpečnostního úřadu se má stát dřívější šéf BIS Jiří Lang

Bývalý šéf BIS Jiří Lang se má stát novým ředitelem NBÚ (zdroj: ČT24)

Ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) se má stát dřívější šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang. Nahradí Dušana Navrátila, který se má po deseti letech v čele NBÚ stát zmocněncem vlády pro kybernetickou bezpečnost.

„Jiří Lang je bezpečnostní odborník, který vedl BIS 13 let. V letošním roce odešel z funkce ředitele na vlastní žádost. Pokládám za důležité, aby stát využil rozsáhlých zkušeností a znalostí pana Langa v rámci státní správy,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„V minulosti se vlády nedokázaly postarat o další působení bývalých šéfů BIS, což jsem vždy pokládal za špatný a problematický postup. Tito lidé by se svými znalostmi a vědomostmi neměli pracovat pro privátní sektor, jejich erudici musí umět využít stát,“ dodal premiér.

V podobném duchu mluvil v Devadesátce ČT24 také šéf sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD): „Není to žádná trafika, jsou to lidé, kteří mají špičkovou kvalifikaci, která se v podstatě ani jinak získat nedá. A takoví lidé se na světě vyvažují zlatem. Pokud bychom s nimi plýtvali, tak bychom byli hloupí.“

Devadesátka ČT24: Do čela NBÚ míří Jiří Lang (zdroj: ČT24)

I podle oslovených opozičních členů sněmovní komise pro kontrolu činnosti NBÚ jde o dobrou volbu. Poslanec Martin Lank (Úsvit) ovšem upozornil, že by mohly dělat problém úzké vazby Langa na jeho bývalého podřízeného a současného šéfa BIS Michala Koudelku. A to z toho důvodu, že spolu oba úřady úzce spolupracují při udělování bezpečnostních prověrek. 

Dušan Navrátil by měl mít na starosti přípravu a vznik Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Podle premiéra prokázal svou kvalifikaci i odbornost při řízení NBÚ, kde působil 10 let. „Zasadil se osobně o rozvoj činnosti NBÚ v oblasti kybernetické bezpečnosti a pro funkci zmocněnce pro oblast kybernetické bezpečnosti má tedy dobré předpoklady,“ řekl Sobotka.

Státní část kybernetické bezpečnosti považuji za své dítě, které letos vstoupilo do základní školy. Toto dítě bych chtěl dovést minimálně do dospělosti, nejlépe do plně produkčního věku.
Dušan Navrátil
navrhovaný zmocněnec vlády pro kybernetickou bezpečnost

Navrhované změny by vláda mohla projednat ještě do konce letošního roku, nabýt účinnosti by měly od konce ledna 2017. Změny v čele NBÚ budou v souladu se zákonem projednány také v příslušném výboru Poslanecké sněmovny.