Key Investments: Státní zástupkyně navrhuje nepodmíněné tresty do osmi let vězení

Nepodmíněné tresty v sazbě od dvou do osmi let vězení navrhla státní zástupkyně Darja Dunajová pro tři bývalé členy představenstva společnosti Key Investments (KI). Podle obžaloby způsobili 45 zákazníkům firmy škodu 873,7 milionu korun, když spravovali jejich peníze při obchodování s cennými papíry. Obžalovaní vinu odmítají a chtějí obžaloby zprostit. Pražský městský soud rozsudek vynese v pátek.

Na rozhodnutí soudu čeká bývalý předseda představenstva KI Daniel Brzkovský, místopředsedkyně Klára Fenstererová a členka představenstva Alena Šťastná (dříve Štorkanová).

Obžaloba Brzkovského viní z toho, že mezi roky 2004 a 2011 při správě peněz využil nedbalosti a neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, mezi něž patřily dluhopisy vydávané firmami Borsay, E Side Property Limited nebo Via Chem Group. Věděl podle spisu přitom o jejich nedostatečné likviditě, protože nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořily v podstatě jen zákazníci KI. Po krachu firem navíc byly dluhopisy v podstatě bezcenné.

Šťastná s Fenstererovou podle obžaloby ze svých funkcí nedostatečně dohlížely na činnost investiční společnosti a porušily například povinnosti, které se týkají čestného a spravedlivého jednání ve prospěch zákazníků. Zároveň se podílely na zařazení rizikových cenných papírů na seznam k obchodování. Uzavřené smlouvy pak nemohly být vypořádány poté, co firma v dubnu 2011 přišla o licenci obchodníka s cennými papíry.

Podle obžaloby se dopustili porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Dunajová řekla, že soudu navrhla tresty odstupňované podle podílu na trestné činnosti. Nejpřísnější trest nad polovinou zákonné sazby navrhla pro Brzkovského, v polovině sazby pro Fenstererovou a pod polovinou sazby pro Šťastnou.

Obžalovaní vinu odmítají. Jejich advokáti u soudu například zpochybňovali znalecké posudky. Tvrdili, že nebyla přesně vyčíslena škoda a nezjistilo se, jestli vůbec nějaká vznikla. Argumentovali také tím, že se neprokázalo, že by jednali úmyslně, či to, že porušili svoje povinnosti.

Mezi poškozenými je 45 subjektů, do nichž patří 36 fyzických osob, čtyři právnické osoby a pět měst. Mezi poškozená města patří Sokolov, Lázně Bohdaneč, Praha 6, Praha 10 a Votice, která v celkovém součtu podle obžaloby přišla zhruba o 523 milionů korun.

Key Investments je od roku 2012 v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Dodnes se neví, kde peníze skončily.

Vydáno pod