70 let slavil úspěch v Peru, nyní je tank LTP zpět v ČR

Praha - Na dvoraně Vojenského historického ústavu v Praze se pevně zabydlel předválečný československý tank LTP-38. Po 70 letech absolvoval dalekou cestu domů přes půl světa - ústav ho získal z jihoamerického Peru po dlouholetém jednání. Lehké vozidlo, které se zúčastnilo mnoha bojů zejména při peruánském puči ve 40. letech, je příkladem vyspělosti československého zbrojního průmyslu tehdejší doby. Nejnovější exponát muzea ve čtvrtek přenesl přes několik desítek metrů vysokou bránu objednaný jeřáb. Jde o dar vesnice Muendo, kde tank dosud stál. Ústav na oplátku přislíbil finanční pomoc při rekonstrukci peruánského armádního muzea.

Vojenský ústav o návrat československého tanku z jižní Ameriky po léta usiloval. Podle zástupců nejde pouze o zajímavý příběh stroje, ale i doklad konstrukční úrovně tehdejších obrněných vozidel z ČSR. „Československo a její zbrojní průmysl zaujímal v té době velmi výrazné postavení a ve 30. letech se tady vyráběly špičkové zbraně. Právě kategorie lehkých tanků proslavila naše zbrojovky, ať už to byla ČKD nebo Škoda Plzeň,“ zmínil šéf ústavu Aleš Knížek při únorovém rozhovoru pro ČT.

Peruánská vláda se začala už v roce 1935 zajímat o dodávky tanků z Evropy. Oslovila tehdy několik firem včetně tuzemských závodů ČKD a Škoda Plzeň. Právě československá konstrukční škola v tendru zvítězila – mimo jiné i proto, že její lehké tanky byly díky úpravám a motorům Scania schopné působit v horských oblastech And v nadmořské výšce okolo 4 500 metrů.

Tank LTP 38
Zdroj: ČT24/www.wikipedia.org

První tank přebrali Peruánci v létě 1938 a už v únoru 1939 stroje pomáhaly potlačit vojenský převrat. Zúčastnily se také války Peru s Ekvádorem, kdy Peruánci získali území o rozloze téměř celého Československa. Původní plán na objednávku 36 tanků byl zredukován na 24 vozidel, což i tak činilo z Peru v daném regionu tankovou velmoc. Do té doby totiž z jihoamerických zemí vlastnila tank pouze Brazílie a Bolívie. V armádě Peru sloužila vozidla úspěšně až do 90. let minulého století.

Aleš Knížek, Vojenský historický ústav:

„Tank LTP představoval vrchol československé funkční školy v kategorii lehkých obrněných vozidel a tanků. Ve 30. letech ČSR vyráběla špičkové zbraně nejen v oblasti lehkých, ale i těžkých zbraní. Kategorie lehkých tanků proslavila naše zbrojovky, ať už to byla ČKD nebo Škoda Plzeň.“

Stěhování tanku LTP-38 do Vojenského historického ústavu
Zdroj: ČT24

Historický ústav uzavřel smlouvu na transfer se starostou obce Muendo při hranicích s Chile, kde tank dosud stál jako součást tamního muzea. Vláda Peru poté tank oficiálně předala českému státu na konci května. Tank putoval z města Muendo nejprve do metropole Limy a odtud po lodi až do Hamburku, kde putoval do země původu už po souši.

Na nádvoří Vojenského historického ústavu bude tank vystaven až do května a návštěvníci ho mohou spatřit v rámci jakékoliv prohlídky. Mezitím se pracovníci ústavu budou snažit celý stroj zrekonstruovat do původní podoby. Tank LTP-38 se posléze stane součástí Vojenského muzea v Lešanech.