Diagnostika rakoviny pomocí mikročástic kráčí do praxe

Praha - Nový způsob, jak rychle a efektivně odhalit rakovinu, se blíží k praktickému nasazení v medicíně. Přišel s ním česko-francouzský tým, přičemž čeští vědci v jeho rámci drží stěžejní postavení. Vymysleli totiž samotný základ metody - magnetické mikročástice. Objev může odhalit hlavně tendenci nádorů rozrůstat se po těle (metastázovat).

Čeští tvůrci vtiskli mikročásticím průlomové vlastnosti - všechny jsou stejné a dají se ovládat magnetem. Po další povrchové úpravě navíc dokážou přesně odhalit a označit nádorové buňky ve vzorku krve. „Analýza bude rychlá a výhodná oproti současnosti, kdy je třeba provádět biopsii či chirurgický zákrok,“ míní objevitel mikročástic z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR Daniel Horák.

Vyšetření by mohla provádět téměř každá nemocnice, pacientovi i lékaři by téměř hned byla známa razance, s jakou rakovina útočí na organismus. Princip testování by posloužil i pro řadu jiných krevních testů. Kromě magnetických mikročástic, jejichž využití směřuje i k diagnostice vážných nemocí jen z kapky krve, vyrábějí v ústavu makromolekulární chemie i magnetické nanočástice.

Reportáž Martina Ruska o diagnostice rakoviny mikročásticemi (zdroj: ČT24)

Ty jsou pak ještě tisíckrát menší než mikročástice a na rozdíl od nich mají přímo v těle hlídat buňky. Nanočásticemi by lékaři třeba označili buňky cizích orgánů při transplantacích. V těle by je pak mohli přesně sledovat prostřednictvím magnetické rezonance, a tím jednoduše a bezbolestně kdykoliv ověřit, zda pacienta neohrožují.