MMR plánuje nový úřad pro kontrolu veřejných zakázek

Praha – Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) přišlo s návrhem zřídit Úřad pro veřejné investování. Podle resortu by nový orgán měl pomoct při zadávání veřejných zakázek a jejich účinnější kontrole. Nápad na novou instituci se objevil v době, kdy vláda hlásí zeštíhlení státní správy s tím, že některé úřady by se dokonce měly zrušit.

„Tím, že by úřad kontroloval zakázky vlastně před jejich zadáním, dával by metodické pokyny, pomáhal by při jejich vzniku, aby nedocházelo k různým manipulacím a podobně,“ míní mluvčí ministerstva Jana Jabůrková. V kontrole ještě předtím, než z veřejných rozpočtů peníze vůbec odtečou, by tkvěla stěžejní úloha úřadu. Zakázku, která neodpovídá zákonným pravidlům, by mohl zastavit. „To znamená, že by docházelo k šetření veřejných peněz, než se zakázka vypíše,“ dodává Jabůrková.

Podle odborníka na veřejné zakázky Jana Spáčila by nový úřad částečně dubloval již dnes existující agendu. Navíc u klíčového důvodu, který hovoří o kontrole před vypsáním zakázky, není podle něj jasné, jakým způsobem by to úřad měl dělat. Opoziční ČSSD tvrdí, že potřeba je spíše další legislativní práce než nový úřad zatěžující stát dalšími náklady, kde vznikne další korupční prostředí.

Reportáž Terezy Kručinské o plánovaném úřadu (zdroj: ČT24)

Prvotní náklady na novou instituci odhaduje ministerstvo pro místní rozvoj asi na 2 miliony korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) visí nad vznikem samostatného úřadu celá řada připomínek a otázek technického charakteru a na efektivitu. Vlastní budovu by zřejmě 70 zaměstnanců nové instituce nedostalo, MMR počítá s tím, že by zůstali v jeho prostorách. Pokud návrh projde, rozjel by Úřad pro veřejné investování svou činnost od poloviny roku 2013.