Podnikatele Zadeha, který je na svobodě díky rekordní kauci, zadržela policie

Policie zadržela v Praze podnikatele íránského původu Sharama Abdullaha Zadeha, který je obžalovaný v případu miliardových daňových úniků. Případ už řeší krajský soud v Brně, podnikatel je na svobodě jen díky rekordní 150milionové kauci. Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar potvrdil, že u podnikatele celý den prováděla policie domovní prohlídku. Večer ho pak převezla na výslech do Brna.

Na případ upozornila televize Prima, podle které vtrhli v šest hodin ráno k Zadehovi do bytu detektivové z hradecké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

V kauze daňových úniků figuruje kromě Zadeha i 14 jeho společníků. Podle obžaloby šidili stát na daních při dovozu pohonných hmot do Česka. Celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Zadeh ale vinu popírá a tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Aktuální policejní zásah souvisí podle Jetmara s údajným ovlivňováním svědků, policie prý v pátek podnikatele z ničeho neobvinila. „Tuto akci NCOZ dává Zadeh do přímé souvislosti s jeho podnětem, který se týkal nestandardních a nezákonných postupů policie a státních zástupců,“ uvedl Jetmar.

Zadeh prý dlouhodobě poukazuje na skutečnost, že trestní stíhání v jeho kauze vede policie a státní zastupitelství pouze proti některým osobám, zatímco zakladatelé a organizátoři daňových úniků nejsou vůbec stíháni.

„Pan Zadeh je po 14 hodinách domovních prohlídek právě převážen do Brna k výslechu. Ten se však neuskuteční bez přítomnosti právního zástupce, takže uvidíme, zda ho budou vyslýchat ještě v noci, nebo až ráno,“ uvedl Jetmar ve 21:00. Zadehův právní zástupce je už prý také na cestě do Brna. 

Zadeh skončil po složení rekordní kauce znovu za mřížemi

Aby se podnikatel dostal z vazby, ve které strávil 22 měsíců, musel složit rekordní kauci 150 milionů korun. Jenže bezprostředně po jeho propuštění počátkem února ho zadržela policie kvůli jinému stíhání v Íránu. V policejní cele strávil Zadeh další tři dny. Jeho právníky takový postup šokoval. „S podobně zákeřným postupem jsem se ještě nesetkal. Bylo možné postupovat korektně bez zadržení klienta,“ kritizoval advokát Pavel Čapčuch. Zadeh kvůli tomu zahájil i protestní hladovku. 

Podle obžaloby přivezl podnikatel v minulých letech spolu s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidili na daních pomocí falešných daňových přiznání. K obchodům údajně využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem. Soud začal kauzu projednávat letos v březnu.