Bývalý správce VZP Pečenka půjde znovu před soud, osvobozující verdikt neplatí

Dřívější nucený správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonín Pečenka půjde znovu před soud kvůli smlouvě s protonovým centrem. Rozhodl o tom pražský městský soud, jenž zrušil původní osvobozující verdikt obvodního soudu. Podle něj byl skutek promlčen a letos v srpnu trestní stíhání Pečenky zastavil. Proti tomu se odvolal státní zástupce, který teď se stížností uspěl.

Informaci ČT potvrdila mluvčí městského soudu Markéta Puci. „Rozhodnutí obvodního soudu bylo zrušeno a vráceno jemu zpět k novému projednání,“ uvedla bez dalších podrobností.

Případem se tak znovu bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 3, který letos v srpnu rozhodl, že skutek je promlčený a Pečenku proto osvobodil. Proti usnesení se odvolal státní zástupce Pavel Prygl a se stížností uspěl.

Antonína Pečenku viní obžaloba z pokusu o zneužití pravomoci veřejného činitele při uzavření smlouvy mezi VZP a protonovým centrem z roku 2006. Dokument předpokládal uzavření další smlouvy, která by protonovému centru po dobu 15 let garantovala hrazení léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně.

Tento postup podle obžaloby Pečenka náležitě neprojednal a dokument hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Pojišťovně mohla podle žalobců vzniknout miliardová škoda.

Pečenka smlouvu o smlouvě budoucí uzavřel jen několik dní před tím, než skončil ve funkci nuceného správce VZP. Na místo ho jako svého náměstka jmenoval tehdejší ministr David Rath. Vinu bývalý náměstek odmítá.

Obvodní soud v případu rozhodoval již dvakrát. Loni Pečenku také zprostil obžaloby s odůvodněním, že jeho jednání nebylo trestným činem. I v tomto případě ale odvolací pražský městský soud věc vrátil k novému projednání.