Chvojka: Sobotka je dynamický, ANO máme šanci ve volbách porazit

Lidé podle Chvojky nabyli dojmu, že ministerstvo řeší jen menšiny a rovné příležitosti (zdroj: ČT24)

Sněmovna je zahlcená schvalováním zákonů a opozice si často stěžuje, že na její návrhy nezbývá čas. Nový ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) se chce proto zaměřit na to, aby byly přijímány kvalitní zákony, které nebude potřeba tak často novelizovat. V pořadu Interview ČT24 hovořil i o zákonu o střetu zájmů nebo o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Podle Chvojky předseda vlády od krajských voleb prošel proměnou a jeho pozice předsedy ČSSD není ohrožená.

Jan Chvojka ve funkci ministra pro lidská práva nahradil Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Premiér Sobotka se pro výměnu rozhodl po neúspěšných volbách a zdůvodnil ji tím, že chce vládnímu týmu dodat nový směr. Podle Chvojky se ale od krajských voleb změnil i sám předseda vlády.

„Premiér od krajských voleb na dynamice ještě přidal, prošel proměnou,“ uvedl. Premiér je podle něj ráznější a začal se více soustřeďovat na určitá témata.

Sobotkova role coby předsedy ČSSD podle Chvojky ohrožená není. „I kdyby se nějaký kandidát objevil, vyhraje Sobotka,“ řekl. Dodal také, že v případě rozdělení funkce předsedy strany a vlády mezi dvě osoby by mohlo dojít k názorovým střetům uvnitř sociální demokracie, což by ji před volbami oslabilo. 

Chvojka: Babiš neposuzuje mé kvalifikace, ale mnou navržený zákon

Ministr Chvojka věří, že sociální demokraté mají v příštím roce šanci volby vyhrát. Přesvědčit voliče se bude snažit i v rámci svého resortu.

„Voliči nabyli dojmu, že řešíme jen úzký segment lidí a nemyslíme na většinu. Říkám, že ministerstvo pro lidská práva je jako auto na 4 kolech. Jedním kolem je legislativa, jedním lidská práva, pak menšiny a rovné příležitosti. Lidé mají dojem, že řešíme jen menšiny a rovné příležitosti. Rád bych se zaměřil na více problémových oblastí,“ vysvětlil a jako příklad uvedl otázky postižených nebo seniorů.

Silným soupeřem ČSSD je i hnutí ANO 2011. „Pohybujeme se za ním na druhém místě. Myslím, že není nic ztracené. Pokud budeme rok dělat dobrou politiku, můžeme vyhrát,“ míní Chvojka.

Předseda hnutí Andrej Babiš má k novému ministrovi výhrady. „Možná jsem mu zkomplikoval život tak, že bude muset přepsat své firmy a noviny. Nebylo to posouzení mé kvalifikace nebo odbornosti. Podal jsem návrh, který se mu nelíbí,“ komentoval Chvojka.

Jan Chvojka byl totiž předkladatelem zákona o střetu zájmů. „Pro vládu je dobře, když je střet zájmů minimální. Je to věc v západních státech normální a naprosto přirozená,“ uvedl ministr. Zkušenosti s Andrejem Babišem ale prý při návrhu zákona také sehrály roli, přestože mířil na více osob.

Kromě Chvojky kritizoval Babiš také Legislativní radu vlády, která je podle něj zpolitizovaná. Chvojka s jeho výrokem nesouhlasí: „Legislativní rada vlády je nezávislá, musí být nezávislá a bude nezávislá.“ Zákony se u ní podle něj sice někdy zdrží, ale považuje to za klad. „Jednou mojí vizí je, aby docházelo k přijímání kvalitních zákonů. Když se tu vydá zákon, je za krátkou chvíli novelizován,“ řekl.

Nechápal jsem, jak může někdo oslavovat v textu písně Rudolfa Hesse, komentoval Chvojka skupinu Ortel

V loňském roce podal nový ministr pro lidská práva Jan Chvojka stížnost na účast Ortelu na vyhlašování cen Český slavík.

„Jsem člověk, který vyrůstal kilometr od vypálené obce Ležáky. Můj dědeček měl kamaráda, který tam zahynul. Nechápal jsem, jak může někdo zpívat ve skupině, co oslavuje Rudolfa Hesse. Což byl člověk, který chtěl vyhladit český národ,“ vysvětlil důvod stížnosti. Zároveň ale uvedl, že nechce nikomu zakazovat nějaký druh hudby.