Senát podpořil konec zdanění výsluh

Senát podpořil změnu zákona o daních z příjmů, která zruší zdanění výsluh. Pokud novelu podepíše prezident, budou bývalí vojáci, policisté či hasiči dostávat více peněz již od začátku příštího roku. Senátoři se zabývali také návrhem na posílení postavení vlastníků bytů vůči neplatičům, jednali také o petici za rozšíření bezzásahového území na Šumavě.

Zdanění výsluh, odbytného a příspěvku na bydlení přinesla širší daňová novela zhruba před pěti lety. Jejím cílem bylo snížit schodek státního rozpočtu a odstranit různé daňové výhody. Nynější novela má podle předkladatelů zejména „napravit“ nahlížení na výsluhy. Podle důvodové zprávy je nelze pokládat za příjem ze služebního poměru nebo za součást odměny za vykonanou službu, ale za sociální dávku, uvedli autoři v důvodové zprávě. Novela z téhož důvodu ruší i daň za příspěvek na bydlení, který dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu.

Zatímco novelu zákona o dani z příjmu již čeká jen závěrečné posouzení na Hradě, na samotném začátku cesty je další předloha, o které senátoři jednali. Horní komora podpořila senátorskou novelu, která má posílit práva platících vlastníků bytů vůči neplatičům, kteří dluží za správu domu. Předloha, kterou připravili lidovečtí senátoři v čele s Jitkou Seitlovou (za SZ), nejprve zamíří do senátních výborů. Teprve poté by případně mohla pokračovat do Poslanecké sněmovny.

K senátorům se dostala také petice za rozšíření bezzásahového území na Šumavě a za omezení výstavby v národním parku. Po diskusi, ve které padly návrhy jak na odmítnutí snahy ekologů, tak na podporu petice, senátoři dokument pouze vzali na vědomí.