Na ministerstvu práce byli policisté kvůli fondu, jehož audit skončil neslavně

Na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) zasahovali ve středu policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Podle mluvčího ministerstva přišli pro dokumenty a další materiály. Zajímala je činnost Fondu dalšího vzdělávání, který nedávno prošel auditem a jeho výsledky ukázaly na špatné hospodaření.

Blíže se k zásahu na MPSV nechtěl vyjádřit jeho mluvčí Petr Habáň ani mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. „Vyšetřování probíhá. Nemůžeme se k němu vyjadřovat. Náměstek ministryně Petr Hejduk, pod něhož fond spadá, podepsal mlčenlivost,“ zdůvodnil mluvčí ministerstva.

Fond dalšího vzdělávání, který policisty zajímal, přišel v první polovině listopadu o ředitele Miroslava Procházku. Podle mluvčího MPSV jej ministryně Michaela Marksová (ČSSD) odvolala kvůli výsledku auditu, který zjistil „špatné hospodaření a téměř trojnásobné překročení provozního rozpočtu“. Mluvčí Habáň již dříve hovořil i o „manipulaci s úvazky“.

ČTK však uvedla, že policii především zajímají okolnosti vzniku fondu. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu totiž ministerstvo při založení fondu porušilo zákon. Evropská komise tak může fond vyhodnotit jako neoprávněného příjemce evropských peněz a hrozí, že ČR bude muset dotace Bruselu vracet. 

Fond dalšího vzdělávání je příspěvkovou organizací ministerstva práce. Zaměřuje se na profesní vzdělávání a má přispívat k lepšímu uplatnění starších pracovníků, rodičů s malými dětmi či postižených na trhu práce. Fond opakovaně sklízel kritiku kvůli vedení svých projektů, a to například i od poslanců sněmovního sociálního výboru. Kvůli situaci ve fondu odboráři vstoupili do stávkové pohotovosti, po odvolání ředitele Procházky ji však zrušili.

Vydáno pod