Křišťálovou lupu získala DVTV, web ČT24 skončil čtvrtý

Cenu českého internetu Křišťálová lupa 2016 v kategorii zpravodajství získala DVTV, která tak po deseti letech sesadila z prvního místa server iDNES.cz. Zpravodajský web ČT24 skončil na čtvrtém místě. Ceny odborné poroty ovládla antivirová firma Avast.

Křišťálová lupa se uděluje v kategoriích, o kterých rozhoduje veřejnost nebo odborná porota. Cenu popularity, jež je první zástupcem z těch, o kterých rozhodlo internetové publikum, získal projekt Daniely Drtinové a Martina Veselovského DVTV. Na druhém místě skončily Mapy.cz, třetí byla internetová televize Stream.

DVTV zvítězila i v kategorii Zpravodajství, a po deseti letech tak na špici vystřídala zpravodajský server iDNES.cz. Ten se posunul na druhé místo. Třetí skončily Novinky.cz, web ČT24 se umístil na čtvrtém místě. Páté skončilo Aktuálně.cz.

  • Cena popularity: DVTV
  • Zpravodajství: DVTV
  • Zájmové weby: Živě.cz
  • One (Wo)man Show: Jirka Král
  • Nástroje a služby: Mapy.cz
  • Internetové obchodování: Heureka.cz

Kategorii One (Wo)man Show opanovala hvězda českého youtuberství Jirka Král. „Dostal jsem se do Třiceti pod třicet, stal se nejvlivnější Čechem na sociálních sítích (žebříčky časopisu Forbes – pozn. red), rozjel jsem svůj komiks. Na youtubera dobrý, ne?“ reagoval na své ocenění.

Mezi zájmovými weby u veřejnosti bodoval web o počítačích a IT technologiích Živě.cz. V kategorii Nástroje a služby zvítězily Mapy.cz. Geografická a navigační služba spadající pod portál Seznam.cz porazila mimo jiné filmovou databázi ČSFD (druhé místo) i Úschovnu.cz.

Nejúspěšnějším projektem soutěžícím v kategorii Internetové obchodování se stal nákupní rádce a jeden ze dvou největších cenových srovnávačů Heureka.cz. Porazila druhou Alzu a třetí Slevomat.

U poroty zabodovaly tweety z ministerstva kultury

Ceny odborné poroty ovládla česká antivirová firma Avast. Za koupi AVG coby jednu z největších transakcí na tuzemském IT trhu získala ocenění Projekt roku. Spoluzakladatelé společnosti Eduard Kučera a Pavel Baudyš převzali také titul Osobnost roku. Samotná firma, jejíž produkty používá už 400 milionů lidí, se stala také nejúspěšnějším „globálním projektem českých tvůrců“.

Kategorii obsahová inspirace, která patří mezi první, o nichž rozhodovala porota, ovládl rozverný twitterový účet ministerstva kultury @MinKultury. Za nejlepší veřejně prospěšnou službu porota označila server Hlídač smluv, která sleduje kontrakty státu, samosprávy, politiků a firem.

V kategorii E-commerce inspirace zvítězil projekt mezilidských, nebankovních půjček Zonky. Nejinspirativnějším marketingovým projektem se stalo ePojistění.cz, respektive jeho sponzorování první fotbalové ligy propsané i do názvu 1. Liga ePojisteni.cz. „Hledali jsme cestu jak hrát první ligu a jediný, co nás napadlo, bylo, že si ji koupíme,“ reagovali na ocenění zástupci společnosti. 

Anticenu získala „cenzura internetu v hazardním zákoně“; norma věnovaná hazardním hrám totiž obsahuje možnost blokovat webové stránky s nepovoleným obsahem. Cenu převzal náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který podobu zákona (tak jako v minulosti) hájil: „Blokace ilegálního hazardu je jeho nutnou součástí.“