Dva podezřelí z Chebska ve vazbě, klíčové stopy nalezeny v Opavě

Praha – Vyšetřování metylové kauzy pokračuje. Soud uvalil vazbu na dva ze tří Vietnamců, kteří byli v pondělí zatčeni v nelegální stáčírně alkoholu u Plesné na Chebsku. Detektivové přitom pomalu rozplétají síť, která stojí za otravami metanolem. Jasno by mělo být během několika dnů. Za klíčový podle informací České televize kriminalisté považují čtvrteční nález 6 tisíc litrů v opavském skladu. Detaily detektivové zatím tají, tvrdí však, že již prakticky vyloučili variantu, že by v kauze šlo o záměrný pokus lidi otrávit.

Jaroslav Hruška, náměstek ministra vnitra

„Já samozřejmě nemohu říci, zda policie již je, či není úplně u konce. Jisté je, že došlo k výraznému posunu ve vyšetřování.“

Policie už obvinila celkem 39 lidí. Zatím jako poslední se tam ocitli dva Vietnamci. „Ve středu jsme sdělovali obvinění a zároveň podávali návrh na vzetí do vazby. Oba jsou nyní ve vazbě,“ uvedla mluvčí krajské policie Kateřina Böhmová. Nedokázala říci, zda jsou tam od středy, nebo od čtvrtka.

Policie zajistila v bývalé stodole v osadě Vackov u Plesné přes 1 000 litrů alkoholu v láhvích připravených k distribuci, které měly skončit na tržištích. Podle trestního zákona hrozí obviněným až osmileté vězení v případě, že způsobí škodu nad půl milionu korun, u menší škody je to do tří let. Až 12 let za mřížemi mohou pachatelé dostat, pokud by se škoda vyšplhala nad pět milionů korun.

Klíčové stopy vedou na sever Moravy

Podle některých indicií už jsou kriminalisté s vyšetřováním téměř u konce své práce a finalizují již jen některé detaily. Podle zdrojů České televize byla zatčena celá hierarchie pančovacího gangu ze severní Moravy včetně obchodníka, který se surovinou obchodoval ve velkém. Klíčový měl pro vyšetřování být také čtvrteční zátah ve skladu v centru Opavy. V souvislosti s tím policie údajně dál prověřuje majitele středočeské firmy Car logic, která si měla nechávat podezřelou látku právě v Opavě míchat a skladovat. „Šest tisíc zajištěných objemových litrů alkoholu svědčí o tom, že se jednalo o člověka, který byl v té hierarchii vysoce postaven,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.

„Ano, ty stopy vedou tímto směrem podle mých informací, to mohu potvrdit,“ sdělil advokát jedné z firem užívajících sklad Michael Bartončík. Firma Car logic nabízející prodej olejů a směsí do ostřikovačů sídlí v areálu soukromého zámečku v Řitce u Prahy. Manželka majitele firmy už včera nechtěla celou kauzu komentovat. Z oficiálního účetnictví firmy nestandardní finanční operace nelze zjistit. Vloni skončilo hospodaření firmy v minusu. Policie zatím nechce říct, zda majitele firmy obviní, ani další podrobnosti k celé kauze.

Ve vyšetřování metanolové kauzy došlo k posunu (zdroj: ČT24)

Detektivové v kauze metyl: Vraždit zřejmě nebyl úmysl

„Vyšetřování je standardně neveřejné,“ řekl ČT24 šéf týmu Metyl a náměstek policejního prezidenta Václav Kučera. Veřejnost se nicméně snaží uklidnit – vyšetřování dosud ukazuje, že přímý úmysl vraždit v kauze nebyl.

Václav Kučera

„V současné době to nasvědčuje spíše tomu, že do zaběhnuté struktury nelegální výroby alkoholu bylo cosi přimíseno a způsobilo to tuto katastrofu.“

V celé republice také dál pokračuje pátrání po jedovatých lahvích alkoholu mezi prodejci a distributory. Čtyři lahve se zvýšených obsahem jedovaté látky obejvila celní správa v Brně. Jedna z lahví dokonce obsahovala více než 40 procent metanolu. V Praze 4 policisté osm dnů po vyhlášení prohibice zjistili prodej zakázaného alkoholu ve dvou prodejnách.  Majitelé museli regály vyklidit.