Cvičení URNY: Teroristé obsadili školu a zadržují rukojmí

Praha – Příslušníci Útvaru rychlého nasazení trénovali na Střední zdravotnické škole na Praze 4 zásah, při kterém osvobozovali rukojmí zadržené ozbrojeným komandem. Scénář, při kterém ozbrojenci obsadí školu a zabíjejí rukojmí, zatím naštěstí Česko nikdy nezažilo. Jinde ve světě už se ale stal, proto se na případný útok připravuje i česká policie.

Dnešní akce byla zatím největším letošním cvičením zaměřeným na terorismus. „Byl to neznámý prostor s neznámým počtem pachatelů a rukojmích. Než se dostaneme k pachatelům, může dojít k tomu, že jsou schopni střílet a zranit větší počet rukojmích,“ vysvětluje úskalí podobných akcí velitel zásahu Libor Lochman. 

I během cvičení to vypadá jako při ostrém zásahu, nechybí střelba, vyděšení rukojmí i všudypřítomný křik. Pro studenty to byl neopakovatelný zážitek. „I když jsme věděli, že je to cvičení, tak stejně se nám klepaly ruce pod lavicí, když jsme tam museli být schoulení,“ popisuje student Michal Tuma. 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Speciální jednotka také nacvičovala variantu útoku biologickými zbraněmi, při té se policisté zaměřili hlavně na vlastní ochranu – zkoušeli ochranné obleky, dýchací techniku, nanotechnologie nebo přetlakové obleky.

Česká URNA ale absolvuje protiteroristická cvičení také se zahraničními jednotkami – třeba s rakouskou Kobrou nebo německou GSG9, která je považovaná za nejlepší zásahovou jednotku v Evropě.