Traumacentrum se z brněnské Úrazové nemocnice odstěhuje na podzim

Brno - Traumacentrum se z brněnské Úrazové nemocnice do Fakultní nemocnice Brno začne stěhovat nejspíš letos na podzim. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. Podle něj budou prostory pro nové úrazové centrum v bohunické nemocnici dobudovány na podzim. Spinální jednotka, kde se rehabilitují lidé zejména po vážných úrazech, pak bude dostavěna na začátku příštího roku.

Náměstek také přislíbil, že nynější zaměstnanci Úrazové nemocnice by si po jejím zrušení neměli hledat novou práci. „Nechceme, aby do fakultní nemocnice přešel pouze traumatým, ale podporujeme variantu, aby přešli všichni pracovníci Úrazové nemocnice,“ uvedl.

Podle Šnajdra není nutné dávat chystanému stěhování přesná data. Proces prý prostě začne, až budou v Brně-Bohunicích připraveny prostory. Zbudování nového úrazového centra ve Fakultní nemocnici Brno je prý navíc finančně výhodnější. Modernizace nemocnice by přišla na více než miliardu korun, zatímco zbudování potřebných prostor v Brně-Bohunicích bude stát téměř 400 milionů korun. V případě rekonstrukce by se navíc podle ministra Tomáše Julínka musel za Úrazovou nemocnici na Ponávce na tři roky najít náhradní provoz.

Ministr se vyjadřoval i k zákonu převádějícímu Úrazovou nemocnici na Brno, který projednávají poslanci. Když bude schválen, přejde podle něj majetek městu. „Já budu respektovat, že si město Brno převedlo tento majetek. Co je na tom špatné, je znejisťování pacientů a zaměstnanců, protože se vytváří dojem, že by úrazovka zůstala. Ale tam zůstanou jen domy,“ řekl Julínek. Plán ministerstva zřídit špičkové úrazové centrum v Brně-Bohunicích to prý nijak nezmění.

Julínek dnes zrekonstruované prostory nového traumacentra osobně představil novinářům. Ministrovy plány podpořil i ředitel záchranné služby a hejtman Jihomoravského kraje. Kraj chce do Bohunic v budoucnu přestěhovat i sídlo záchranky.  

Zaměstnanci Úrazové nemocnice Brno s přesunem traumacentra nesouhlasí. Dvě petice už podepsaly desetitisíce lidí. Odboráři z nemocnice také uspořádali dvě demonstrace. Poslední proběhla minulý týden. S přesunem nesouhlasí ani vedení Brna.   

Prostory nového úrazového centra
Zdroj: ČT24