Dva měsíce rejstříku přinesly sedm tisíc přestupků. Nejčastější jsou krádeže

Události: Registr přestupků v praxi (zdroj: ČT24)

V Centrální evidenci přestupků už je přes sedm tisíc záznamů. Nejčastěji jde o krádeže nebo třeba zakládání černých skládek. Registr funguje od začátku října a data díky němu můžou sdílet úřady po celé republice. Nově mají taky možnost v případě opakování některých přestupků lidem dávat vyšší pokuty.

Jeden příklad z mnoha. Myslivecká stráž pro Ostravu-Radvanice a Bartovice chytila muže, který do lesa na Ostravsku natahal rozbité postelové rošty, použitou skelnou vatu a další odpadky. 

Podle policie je to přestupek, který nyní ve správním řízení řeší úřady. 

Centrální evidence zatím vede 7226 záznamů o přestupcích. Těch majetkových bylo 2923.

Hlavním přínosem zavedení centrální evidence by mělo být to, že si příslušné orgány budou moci jednoduše sdílet informace, a to během několika vteřin, říká ředitelka Rejstříku trestů, pod který registr přestupků spadá, Radka Paulová. 

Díky tomu se tak například v Českém Brodě policejní hlídka dozví, zda kontrolovaný člověk už nějaký přestupek spáchal a kde to bylo.

  • Za první krádež je možno udělit pokutu do 20 tisíc korun, při opakování do 30 tisíc korun. 
  • Za první založení skládky je možno pokutovat do 50 tisíc korun, při opakování přestupku až 75 tisíc korun. 
  • Za rušení nočního klidu hrozí pokuta do 10 tisíc korun, při opakovaném rušení až 15 tisíc.  

V Českém Brodě zatím do registru zapsali přestupků jen pár - hlavně kvůli krádežím v obchodech. Jsou to osoby bez pracovního poměru, bez sociálního bydlení a podobně, dodal k pachatelům strážník Městské policie Český Brod Milan Janouch.

Zároveň se taky zvyšují pokuty pro recidivisty. Za opakovanou krádež nově hrozí sankce až 30 tisíc korun. Založení černé skládky vyjde pachatele až na 75 tisíc korun. Pokud bude člověk opětovně rušit noční klid, může dostat pokutu až 15 tisíc korun.

„Čím vyšší sankci uložíte, tím je vymahatelnost nižší a potom musí dojít k odpisu těchto pohledávek, to ale neznamená, že bychom rezignovali na jejich pozdější výběr,“ řekl starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS).  

Informace z evidence můžou získat pouze vybrané instituce, například policie, soudy či městské úřady. Každý občan si zároveň může u Rejstříku trestů zažádat o svůj vlastní opis.