VV: Nezapomeňte kvůli metanolu na nespravedlivé odvolání Lessyho

Praha – V posledních dnech přebíjí v mediálním prostoru metanol další významná témata. Tvrdily to Věci veřejné na své dnešní tiskové konferenci. Strana považuje za velmi důležité upozornit na to, jakým způsobem stávající vládní koalice likviduje nepohodlné státní úředníky. Petr Lessy byl obviněn ze spáchání trestného činu a propuštěn ze služebního poměru ve středu 29. srpna. Jeho likvidace ale byla podle předsedy strany Věci veřejné Radka Johna ušita horkou jehlou a provázena celou řadou fatálních pochybení.

Radek John, předseda VV:

„Protiprávně jmenovaný policejní prezident Martin Červíček a minimálně jeden z jeho nových náměstků věděli o způsobu a časování likvidace Petra Lessyho už týden před samotnou realizací té popravy. Lidé z okolí Karolíny Peake o ní věděli dva dny dopředu a premiéra o věci informoval osobně Ivan Bílek, šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIPS), v den, na kdy byla původně akce naplánována, to znamená v úterý 28. srpna. Petr Nečas se posléze vyhýbal odpovědi na dotazy médií, zda byl o plánované realizaci informován dopředu. Potom se k věci přestal vyjadřovat, svému okolí začal navíc sdělovat nesmyslné informace o tom, že byl prý postaven Ivanem Bílkem před hotovou věc. Ten by si ale nikdy nedovolil oznámit něco premiérovi jako neodvratné.“

Celé stíhání bylo dle VV postaveno na vykonstruovaném svědectví bývalé tiskové mluvčí Pavly Kopecké. Osoby, která byla prý krátce před tím odvolána ze svého služebního místa pro neplnění svých povinností. „Zcela očividně tak byla motivována pomstít se Petru Lessymu,“ dodal John. Lessy dle jeho slov předložil nezpochybnitelné důkazy, že v den, kdy se měl trestné činnosti dopustit, byl prokazatelně 400 kilometrů od místa, kde k činu mělo dojít. Dovolenou na tento den mu prý podepsal sám ministr vnitra Kubice. „Kubice měl proto okamžitě obvinění rozporovat, nikoli popravit prezidenta Lessyho,“ vyjádřil se předseda VV.

Petr Lessy byl podle Věcí veřejných popraven způsobem, jaký nemá v historii české policie obdoby. „Popravčí sekyru drželi v ruce dva nejbližší spolupracovníci Ivana Langera – Ivan Bílek a Roman Fidler. Muži, které po svém nástupu do čela policie Petr Lessy propustil. Politická objednávka a osobní msta se tak spojily, aby bylo uspořádáno toto krvavé divadlo. Lessymu jsou navíc znemožněny náhledy do spisu, aniž by k tomu byl nějaký relevantní důvod. Přestože je již Petr Lessy formálně v postavení obviněného, on ani jeho advokáti nejsou zváni na výslechy svědků. O existenci těchto výslechů se dozvídají až dodatečně,“ vysvětlil John.

Dozorující státní zástupce i nadále zamítá žádost Lessyho o zastavení trestního stíhání. Věci veřejné proto vyzývají k dalšímu řešení kauzy Petra Lessyho, aby neupadla v zapomnění.

VV po jednání poslaneckého klubu strany (zdroj: ČT24)
Vydáno pod