Valachová chce odložit povinnou maturitu z matematiky na odborných školách

Povinná maturita z matematiky se částečně odloží, plánuje ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Od roku 2021 by ji skládali pouze studenti gymnázií a lyceí. Na odborných školách začne o rok nebo o dva později. Návrh příslušné změny předloží Valachová vládě, kabinet by se jím mohl zabývat v pondělí.

Obory s povinnou maturitou z matematiky stanoví nařízení vlády, s nímž Valachová hodlá seznámit vládu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ministryně školství předloží dvě varianty, v nichž budou mít střední odborné školy odložený start povinné maturity z matematiky na rok 2022 nebo 2023.

Valachová na tiskové konferenci uvedla, že zkoušku z dospělosti z počtů nebudou muset absolvovat studenti uměleckých, zdravotnických a sociálních oborů. Původně se přitom při schvalování novely školského zákona počítalo s tím, že od roku 2021 bude zkouška povinná pro zhruba šest desítek oborů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Skupinová výuka počítání

Hlavním důvodem navrhovaného odkladu jsou připravované změny financování regionálního školství, které by měly být spuštěny v roce 2018. Školy už nebudou placeny podle počtu studentů, takže by nemusely bojovat o každého žáka, vysvětlila ministryně. Navíc by nový systém financování měl umožnit dělení tříd na výuku matematiky do skupin, což by počtářským schopnostem žáků prospělo.

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík chápe odklad matematických maturit jako výsledek kompromisu. „Myslím si, že ministryně dobře vysvětlila, že je vázána i dohodami v rámci projednávání ve sněmovně, protože zákon nebylo jednoduché prosadit,“ uvědomuje si.

„Z matematiky nebudou maturovat průmyslové školy a ekonomky. To zdravý rozum nechápe,“ zkritizoval návrh expert na vzdělávání ODS Václav Klaus mladší. „Přijde prvňáček 1. září do školy a má čtyři hodiny matematiky. Další rok zase. Další rok má pět. Takhle to všichni mladí lidé mají třináct let až do maturity a my pak řekneme, že nás nezajímá, jestli něco umí, nebo neumí,“ poznamenal.

Odborné asociace by uvítaly, kdyby povinná maturita z matematiky byla na všech oborech s výjimkou uměleckých. Na tiskové konferenci to řekl předseda Unie školských asociací ČR CZESHA Jiří Zajíček. Valachová se ale cítí být vázána tím, jak ministerstvo při projednávání novely argumentovalo. Sněmovna ji na jaře schválila přehlasováním prezidentského veta.

Matematika je předmětem, ze kterého propadá nejvíce maturantů. O zavedení povinné maturity z počtů měli velký zájem zaměstnavatelé zastupovaní Svazem průmyslu a dopravy. Studenti středních škol, kde bude zavedena, budou povinně maturovat ze tří předmětů. Vedle českého jazyka a matematiky to bude ještě cizí jazyk.