Pokud policie neodhalí původce metanolu, může prohibice trvat měsíce

Praha - Ministerstvo zdravotnictví řeší, jak zmírnit celostátní prohibici tvrdého alkoholu. V nejbližších dnech ale její úpravu nechystá. Na část alkoholu může zákaz trvat měsíce. Otravy metanolem si v Česku vyžádaly 19 obětí, přes dvě desítky lidí v souvislosti s těmito případy policie obvinila. Vláda hledá cesty, jak do budoucna podobným případům předejít - skončit by mohly šestilitrové kanystry s alkoholem a trestní zákon by měl znovu zavést tresty za pančování alkoholu.

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej tvrdého alkoholu v pátek večer. Kdy ho odvolá, neví. Rizika prý zatím přetrvávají. „Doufáme, že tento přísný zákaz nebude trvat měsíce. Řekli jsme jasně, jaká musí být splněna kritéria, aby se to začalo uvolňovat. Buď policie odhalí kanály, jakými se metanol šíří, a vyčistí je, nebo nějakým spontánním způsobem začnou ubývat lidé s otravami a pár dní bude jasné, že to tak je. Zatím ale statistiky ukazují kulminaci,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Leoš Heger.

V případě, že by se nepodařilo odhalit původce metylalkoholu, Heger nevylučuje, že prohibice na tvrdý alkohol bude dlouhodobá: „Krizový plán má několik variant. A ta nejhorší je, že opatření zůstane platné dlouhou dobu. Ať si o tom výrobci a dovozci myslí, co chtějí.“ V tomto případě by prohibice podle ministra mohla platit několik měsíců.

„Druhá možnost je, že případů bude ubývat. Je potřeba definovat, jestli jsou někde bezpečné regiony, kde se to dlouho a jasně nevyskytne, což zatím jasné není, protože těch krajů stále přibývá. Druhá věc je, jak definovat bezpečný alkohol.“ Ministerstvo by mohlo vytypovat druhy alkoholu, které nehrály při otravách roli, a na ty by mohl být zákaz uvolněn.

Na částečné prohibici vidí ministr Heger i jednu pozitivní věc: „Znamená určitou šanci pro naše pivovarníky nebo třeba vinaře.“

Prohibice denně přijde stát na 25 milionů

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič odhaduje, že výpadek na daních kvůli zákazu prodeje tvrdého alkoholu by mohl být kolem 750 milionů korun měsíčně. Denně stát přichází asi o 25 milionů.  

Série otrav znovu naplno upozornila na palčivý problém - černý trh. Podle Minčiče ministerstvo financí ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, resortem zemědělství a výrobci lihovin připravuje návrhy na potírání černého trhu s lihovinami. Podle odhadů ministerstva financí tvoří černý trh asi desetinu celkového trhu s tvrdým alkoholem. Unie výrobců a dovozců lihovin dokonce velikost černého trhu odhaduje na 25 procent. „Zásadním problémem celé této kauzy je černý trh. Přinesl spotřebitelům výrobky obsahující metanol,“ upozornil prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík.

Jak bojovat proti černému trhu? Třeba zákazem šestilitrových kanystrů

Návrh nového zákona o povinném značení lihu, který se zabývá bojem proti černému trhu, šel do připomínkového řízení ještě před vypuknutím nynější aféry, uvedl Minčič. Mezi opatřeními proti černému trhu je mimo jiné snížení limitu na spotřebitelské balení lihovin z nynějších šesti litrů. „Dokážu si představit, že ten limit nebude šestilitrový, ale bude menší. Takovýto návrh je zcela na místě,“ řekl Minčič.

S podobným návrhem přišla sociální demokracie, která chce omezit spotřebitelské balení lihovin na dva litry. Dále požaduje zavedení licencí na rozlévání alkoholu, zákaz automatů na lihoviny a překvalifikování nedovolené výroby lihu z přestupku na trestný čin. „Myslím, že by mohl být zakázán prodej na takových místech, jako jsou tržnice nebo stánky,“ navrhuje poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Také podle Minčiče je chybou, že z trestního zákona vypadly před dvěma lety tresty za pančování alkoholu. „Tato aféra bude určitě důvodem pro to přehodnocení zákonných opatření. Myslím si, že to opatření, které bylo učiněno, nebylo správné,“ uvedl.

Palírny jedou dál, zákaz se jich netýká

Prohibice vnesla zmatky i do fungování palíren. Některé kvůli ní zavřely, jiné jedou bez omezení. Během podzimních víkendů jsou přitom tyto výrobny obležené zákazníky, kteří si nechávají z ovoce vypálit vlastní destilát. Ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že pěstitelských palíren se zákaz netýká. „U výrobců, a palírny mezi ně patří, problém není. Formulace zákazu je jasná - produkce není nijak narušená,“ vysvětluje ministr Heger. Palírny tak mohou bez problémů zákazníkům jejich destiláty vydat.

V Česku je kolem pěti set pěstitelských palíren, z toho dvě třetiny na Moravě. Letos by mohly vyrobit až 6 milionů litrů alkoholu.