Titul Vesnice roku získala Řepice na Strakonicku

Luhačovice (Zlínsko) - Vesnicí roku 2012 České republiky se stala obec Řepice na Strakonicku. Hodnotící komise šampiona vybírala ze 13 finalistů. Letošního 18. ročníku soutěže se celkem zúčastnilo 278 obcí ze 13 krajů. Vítěz klání byl vyhlášen dnes při Mezinárodním dětském folklorním festivalu Písní a tancem v Luhačovicích na Zlínsku. Loňský ročník ovládla obec Komňa na Uherskohradišťsku.

 Na druhém místě skončila obec Tvarožná Lhota z Hodonínska, třetí příčka patří obci Křižánky z okresu Žďár nad Sázavou. „Překvapení je slabé slovo. Přiznám se, že jsem to vůbec nečekal,“ reagoval krátce po vyhlášení výsledků starosta vítězné obce Martin Vysoký. Když prý po příjezdu viděl prezentace ostatních finalistů, řadil svou obec spíše
mezi outsidery.

Podle něho je zřejmě důvodem úspěchu Řepice to, že v žádné z komisí hodnocených položek nepropadla. „Nejcennější na obci jsou ale lidé, kteří tam žijí, a jejich aktivita. Velká většina obyvatel se například účastní společenského života bez ohledu na to, kde jsou hlášení nebo registrovaní,“ mínil starosta. Řepice má jen asi 430 obyvatel.

Martin Vysoký, starosta Řepice:

„Je to pro mě opravdu velký šok. První, co mě napadá, je, že se dál soutěží v Evropě. Budeme tedy asi muset zavést ve vesnici nějaké jazykové kurzy.“

Řepice mají jen asi 430 obyvatel, přesto zde působí řada spolků - například hasiči, taneční klub seniorek Řepické babči, sportovci nebo občanské sdružení Děti Řepice, jež se stará o program nejmenším z obce i okolí. Vítěz soutěže Vesnice roku získá mimo jiné dva miliony korun od ministerstva pro místní rozvoj. „Rádi bychom si díky nim splnili náš dlouholetý sen, a to je stavba mateřské školky,“ doplnil Vysoký.

Podle Karla Navrátila, předsedy hodnotící komise a starosty loni vítězné obce Komňa na Uherskohradišťsku, uspěla vítězná Řepice zejména proto, že byla nejvyrovnanější. „Ta obec žije. Na každém kroku bylo poznat, že tam mezi lidmi panuje sounáležitost. Starají se také o památky a o obecní domy, snaží se všechno udržovat a život u nich je opravdu kvalitní,“ řekl Navrátil.

Cílem soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. 

Klání poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 patří k vyhlašovatelům také ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se k nim připojilo i ministerstvo zemědělství.

Vydáno pod