ANO se snaží zbavit nálepky „firmy, kde se nehlasuje“

Otázky Václava Moravce: Duel Jaroslava Faltýnka (ANO) a Miroslava Kalouska (TOP 09) (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO rok před volbami hledá způsob, jak ze sebe smýt pověst politické „firmy, kde se nehlasuje“. Tak vládní hnutí charakterizoval bývalý premiér Petr Pithart. Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, který byl hostem Otázek Václava Moravce, to tak není. Podle něj se i ve firmách hlasuje. Připomněl, že vedení ANO se postavilo také proti návrhu o trestech za hanobení prezidenta republiky, přestože se pod něj několik poslanců ANO původně podepsalo.

Blíží se volby. Jedním z jejich témat zřejmě bude i hnutí ANO jako takové. Ve svém projevu k 17. listopadu hodil pomyslnou rukavici bývalý premiér a někdejší předseda Senátu Petr Pithart z vládní KDU-ČSL, jenž před ANO varoval, ačkoli hnutí přímo nejmenoval. „Budeme si (…) příští rok na podzim moci vybrat vedle normálních stran také firmu, dokonce rodinnou firmu, stále více prosperující. Věřím, že každému včas dojde, že každá firma má své personální oddělení, kde jsou připraveny formuláře s výpověďmi. A firma se liší od politické strany tím, že se v ní doopravdy nehlasuje,“ řekl.

Jaroslav Faltýnek však odmítl, že by Babišovo hnutí představovalo jakoukoli hrozbu pro svobodu a demokracii. Pithartův projev považuje jen za jeden příklad dlouhodobé snahy „všech tradičních politických subjektů a tradičních politických stran“ vymezit se vůči ANO. „Je vidět, že bývalý pan premiér, bývalý pan předseda Senátu nikdy v žádné firmě nepracoval. Takže vůbec neví, o čem mluví. I ve firmě se hlasuje,“ dodal.

Urážka prezidenta (ne)rovná se urážka úředníka?

ANO se však prostřednictvím části svých poslanců zapletlo do čerstvé kontroverze, kterou představuje návrh paragrafu trestajícího hanobení prezidenta. Připravil ho komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, ale podepsalo se pod něj i 63 dalších poslanců KSČM, ČSSD, Úsvitu a také ANO. „Pro mě je velmi varovné, že 64 poslanců, to je třetina sněmovny, tento názor mělo,“ poznamenal Miroslav Kalousek, ačkoli někteří poslanci již svou původní podporu návrhu stáhli.

Jaroslav Faltýnek mezi reprezentanty ANO, kteří se k návrhu připojili, nebyl a zdůraznil, že se od něj distancovalo předsednictvo hnutí. „Tato záležitost na poslaneckém klubu vůbec nebyla projednána a pro mě jako pro předsedu to bylo určité překvapení,“ podotkl. Předpokládá, že pokud by se návrh dostal do pléna sněmovny, ANO se proti němu jednotně postaví.

Miroslav Kalousek považuje návrh za protiústavní a avizoval, že kdyby novela trestního zákoníku prošla parlamentem a zákon zakazující hanobit prezidenta začal platit, TOP 09 by proti němu podala ústavní stížnost. Nápad na zákaz nadávání na prezidenta republiky však je podle něj pouhým vyústěním dosavadního dění. Odkázal přitom na novelu přestupkového zákona, která zavedla až desetitisícové pokuty za urážku úředníka či policisty.

„Úředníci s tím, že získali definitivu, tak také mají mít nadhled nad tím, že ten, kterému slouží, občas ztratí nervy a zachová se nevhodně. Oni mu slouží, tak to mají přehlédnout,“ řekl předseda druhé nejsilnější opoziční strany.

Jaroslav Faltýnek však odmítá takové rovnítko mezi návrhem na trestání hanobení prezidenta až jedním rokem ve vězení a zavedením pokut za urážky úředníků. Rozdíl podle něj spočívá v tom, že prezident stejně jako další politici je volen, a tak může a má být i kritizován. U úředníků tomu tak není. „Tam to určitou logiku má, aby byli chráněni zákonem,“ míní místopředseda druhé nejsilnější vládní strany.

Vláda nejspíše vydrží i s Ťokem

ANO se snaží na svou kritiku odpovídat akcentováním úspěchů koaliční vlády, přestože v ní nemá nejsilnější slovo. Úspěchem však nepochybně bude už jen to, že vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) s největší pravděpodobností dokončí celé volební období, čímž se stane od roku 1992 teprve třetím kabinetem, který si bude moci přičíst takový úspěch – po první Klausově vládě a po Zemanovu kabinetu. Podle prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka není důvod na poslední rok k žádným změnám ani k revizi koaliční smlouvy. „Koaliční smlouva se v podstatě plní,“ podotkl.

Na poslední kroky předsedy vlády nejspíše nebude ANO nijak reagovat. Bohuslav Sobotka oznámil výměnu dvou ministrů ze své strany a ostře kritizoval ministra dopravy Dana Ťoka, kterého do vlády vyslalo ANO. Podle Jaroslava Faltýnka je to však maximum, co může premiér dělat, odvolání brání koaliční smlouva. Hnutí Andreje Babiše přitom považuje Ťoka za úspěšného ministra a měnit ho nehodlá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska ale Dan Ťok není úspěšným ministrem. Podobně jako premiér kritizuje Kalousek ministra dopravy především proto, že se mu nepodařilo včas vybrat nového dodavatele mýtného systému. Zatímco Jaroslav Faltýnek spolu s Danem Ťokem tvrdí, že prodloužení smlouvy s Kapschem a dílčí zlepšení podmínek pro stát bylo maximem možného, Kalousek je přesvědčen o opaku. To, že za tři roky, kdy byli ve vládě ministři dopravy nominovaní hnutím ANO, neproběhla soutěž na mýtný systém, považuje za „vrchol neschopnosti“.

Nelíbí se mu přitom, že se současný kabinet často schovává za kroky minulých vlád. „Mě by zajímalo, jak lze ještě po třech letech vládnutí všechno svádět na to, co bylo před deseti lety, před osmi lety, před sedmi lety. Každý to dědil v nějakém stavu a na základě toho stavu něco sliboval,“ řekl Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce. Faltýnek však v případě mýta odmítá, že by se vláda a zejména Dan Ťok jakkoli vymlouvali.

„Když dostanete záměrně špatně uzavřenou smlouvu, která zaručuje firmě vybírající mýto dvě miliardy ročně a obsahuje dodatky, jež firmě zaručují stavbu mýtných bran i po skončení kontraktu, ta smlouva musí doběhnout a není tam prostor na vyhlášení výběrového řízení, tak pánbůh zaplať, že pan ministr Ťok zajistil na další tři roky o jednu a půl miliardy méně peněz,“ podotkl.

Nižší DPH? Kalousek chce snížit, co zvýšil, vládu ale nepřemůže

Kalousek také zpochybnil prosté tvrzení, že Nečasova vláda, ve které byl ministrem financí, zvýšila daně. Upozornil přitom, že zákon, který zvýšil DPH a zavedl solidární daň, měl platit tři roky. Že se potom daně nesnížily, je podle něj chyba současného kabinetu. „Vláda pana Sobotky a pana Babiše neudělala nic jiného, než že přechodné opatření zrušila, učinila to natrvalo, peníze si nechala, přestože přicházejí dobré časy,“ řekl Kalousek, jenž byl ministrem financí v letech 2007 až 2009 a poté opět od roku 2010 do roku 2013.

Dodal, že v Poslanecké sněmovně navrhne změnu zákona o daních, aby se DPH alespoň nyní vrátila na úroveň před začátkem krize.

Zřejmě však neuspěje, ANO bude proti takovému návrhu. Podle Faltýnka tomu tak bude proto, že snižování daní není v koaliční smlouvě.