Čtvrt milionu nemovitostí stále nemá majitele. Po sedmi letech propadnou státu

Události: Nemovitosti bez majitele (zdroj: ČT24)

Čtvrt milionu nemovitostí v Česku nemá vlastníka, třeba kvůli nevyjasněnému dědictví. Ti, kdo na něj mají nárok, to mnohdy netuší. Majetkový úřad se to snaží napravit. Letos už přepsal na správného vlastníka přes 4500 objektů. Nejvíc osiřelých nemovitostí je v Jihomoravském a Středočeském kraji.

Nemovitosti bez majitele komplikují rozvoj obcí. Problém s pozemky řeší třeba městys Nehvizdy, který proto nemůže postavit cyklostezku. Ta by měla vést kolem obce a napojit se na trasy v nedaleké Zelenči. „Vznikají nám z toho doopravdy velké problémy, protože vyřizování záležitostí z dědictví je dost složité,“ říká starosta Vladimír Nekolný (STAN).

Problém vznikl v 50. letech, kdy se přestal udržovat katastr. Po revoluci navíc zanikla řada podniků a na některé pozemky se zapomnělo. Před dvěma lety proto Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zveřejnil na svých stránkách seznam, kde lze vlastníka najít. Mezi čtvrt milionem položek jsou nejčastěji lesní pozemky, zemědělské stavby, vodní plochy, ovocné sady či chmelnice.

„Například na Slovensku jsme našli pozemky, jejichž majitelem je dědic prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. V Čechách jsme také nalezli pozemky, jejichž majitelem je otec Oty Pavla Leo Popper,“ uvádí příklady Ondřej Kuropata z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Za posledních deset let se podařilo prověřit zhruba 34 tisíc nemovitostí, u 20 tisíc se podařilo určit přesného majitele. Podle nového občanského zákoníku mají vlastníci sedm let na to se o majetek přihlásit, poté propadne státu.