Před virem, který způsobuje rakovinu, se očkují jen dívky. Nestačí to, varují lékaři

TÉMA UDÁLOSTÍ: Lidský papillomavirus ohrožuje ženy, ale i muže (zdroj: ČT24)

Dvě třetiny dívek se už nechaly očkovat proti papillomaviru, který mimo jiné způsobuje rakovinu děložního hrdla. Virus ovšem může být hrozbou i pro muže, kteří očkovaní nejsou takřka vůbec. Vyplývá to z nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví. Očkování je podle expertů nejúčinnějším způsobem prevence před papillomavirem. Je účinnější i ve srovnání s používáním kondomu při sexuálních aktivitách.

Lidský papillomavirus (HPV) není sám o sobě tolik nebezpečný, jako je zákeřný. Patři k nejrozšířenějším pohlavně přenosným infekcím, ale organismus si s ním většinou za rok až dva poradí. Jenomže po něm mohou zůstat následky v podobě celé řady nádorů, zejména rakoviny děložního hrdla.

U HPV podobně jako u HIV zvyšuje riziko nákazy promiskuitní chování. Na rozdíl od viru, který způsobuje AIDS, však existuje proti papillomaviru také očkování. Mezi dívkami se již rozšířilo, zatím jím prošlo 63 procent čtrnáctiletých dívek. Lidský papillomavirus ovšem není hrozbou pouze pro ně a mužům či chlapcům v Česku zatím očkování proti němu mnoho neříká.

Ke vzniku rakoviny přitom může HPV přispět i u nich, ať už jde o nádor penisu, genitální bradavice nebo i zhoubuné i nezhoubné novotvary krku i hlavy. I když se u muže s papillomavirem žádný nádor nevyvine, může být ještě nebezpečný jako přenašeč. „Mohou nakazit své partnerky, takže určitě očkování mužů, respektive chlapců, je vhodné,“ poukázal místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Případů rakoviny děložního hrdla v posledních letech v Česku pozvolna ubývá. Nejvíce jich bylo v roce 2012, podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky šlo o 4091 případů za rok. Poslední čtyři roky ovšem již mají třináctileté dívky vakcínu proti HPV zadarmo a počet případů pozvolna klesá. Důležité přitom není jen očkování, ale také řádné a pravidelné preventivní prohlídky.  

Gynekologové doporučují očkovat proti HPV ještě před zahájením sexuálního života. Ve státech, jako je Austrálie, kde má očkování proti papillomaviru větší tradici, podle lékařů výskyt infekce v populaci klesl o 90 procent.