Pelouch povede ND. Podle Gazdíka byla ministryně mystifikována

Praha - Náměstka Martina Sankota, který řídí Národní divadlo po odvolání ředitele Ondřeje Černého, nahradí ode dneška Václav Pelouch. Současného technicko-provozního ředitele ND navrhli ministerstvu zástupci první scény jako osobnost „ze středu“ divadla, která by měla být jmenována do funkce dočasně pověřeného ředitele. Ministryně kultury Alena Hanáková jejich návrh dnes přijala, s tímto krokem ale nesouhlasí odboráři Státní opery. Naopak Hanákové stranický nadřízený Petr Gazdík volbu Peloucha schvaluje, v souvislosti s odvoláním Černého podle něj ministryně dostala zavádějící informace.

Ekonomický náměstek Sankot byl původně ministerstvem pověřen řízením divadla do doby, než udělá „nezbytně nutnou práci“. Byl tím, kdo novinářům a veřejnosti osvětlil důvody odvolání ředitele ND Ondřeje Černého, k němuž došlo 7. září. Černý ale důvody označil za absurdní a mnozí divadelníci za neodstatečné (více o důvodech a námitkám proti nim čtěte zde). Za některé výroky týkající se návštěvnosti divadla a jeho atraktivity pro umělce se Sankot navíc zpětně omluvil.

Václav Pelouch: „Své pověření beru jako dočasné, které by mělo zklidnit situaci v Národním divadle. S paní ministryní jsme se dohodli, že do doby analýzy stavu finančního či uměleckého se nebudou podnikat žádné kroky ve vztahu české první scény a Státní opery oproti současnosti.“

Jeho odchod z pověřené funkce byl hlavní podmínkou divadelníků, kterou v protestu proti postupu ministerstva vznesli. Žádají také zapojení zástupců Národního divadla do výběru Černého nástupce. Podle Peloucha bude výběrové řízení na ředitele ND vypsáno v momentě, kdy bude definována jeho koncepce - jak má vypadat, kolik má mít souborů či budov. „Formulovat toto zadání bude odborná komise, na jejímž složení budou zástupci ND participovat,“ dodal. Hanáková nechce celý proces uspěchat. „Pokud se nám povede vybrat nového ředitele do konce roku, budeme rádi, ale tento termín se může prodloužit,“ uvedla.

Petr Gazdík: Paní ministryně byla tak trochu mystifikována

Podle Petra Gazdíka, předsedy poslaneckého klubu TOP 09 - STAN, jehož je Hanáková členkou, udělala ministryně pověřením Peloucha dočasným vedením ND jedině dobře. Předpokládá, že výběr osobnosti, která se nepříčí většině divadelníků ani ministerstvu, přispěje ke stabilizaci situace.

„Paní ministryně sklízí bohužel něco, co ne úplně sama zasela. Myslím, že v tomto kroku byla tak trochu mystifikována,“ prohlásil Gazdík v rozhovoru pro Studio ČT24 k odvolání Černého. Kdo a jak přesně Hanákovou mystifikoval, neupřesnil, připomněl ale, že sám se dostal do podobné situace. „Dostal jsem od pana náměstka Sankota informace, a proto jsem veřejně sdělil, že se jedná o problémy související s orgány činnými v trestním řízení,“ vysvětlil zpětně svůj přehmat ze začátku týdne. Tehdy připustil, že za Černého odvoláním mohou být majetkově trestné činy. „Nejprve musíme stabilizovat situaci v ND, pak naše stranické vedení bude tyto věci detailně zkoumat,“ dodal, že na kroky, které ministerstvo kultury podniklo vůči ND, se bude poslanecký klub Hanákové vyptávat příští týden. 

Odboráři SOP: Pelouch pro nás není přijatelný

Po jmenování Peloucha se zdá, že v pořadí třetí jednání od odvolání Černého mezi ND a ministerstvem přineslo společnou řeč. Nepřidávají se k ní ale odboráři Státní opery, jichž několik desítek přišlo při dnešní schůzce ministerstva s členy uměleckého vedení před budovu resortu. Hanáková chce s divadelníky hovořit i o podobě transformace Národního divadla a Státní opery do budoucna. Pražské scény jsou sloučeny od ledna tohoto roku, Hanáková se ale nechala slyšet, že propojování nemusí pokračovat. Jeho zastavení by potěšilo odbory SOP, které jsou od začátku kritiky transformace, zatímco odvolaný ředitel ND Černý byl z pověření ministerstva jejím hlavním prosazovatelem.

„Respektujeme původní rozhodnutí paní ministryně jmenovat prozatímním ředitelem Národního divadla pana Martina Sankota. Není pro nás přijatelné, aby se prozatímním ředitelem stal kdokoli z managementu ND, který za současný stav divadla nese plnou zodpovědnost stejně jako Ondřej Černý,“ uvedli v prohlášení. Jejich prioritou je anulování transformace Státní opery s Národním divadlem a docílení stavu před 1. lednem 2012. Vyhlásili proto stávkovou pohotovost. Ve stávkové pohotovosti jsou i soubory Národního divadla, jejich motivací je ovšem nesouhlas s Černého odvolání a způsobem, jakým k němu došlo.

Vývoj událostí od odvolání ředitele Černého 7. září

7. září - Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) náhle odvolala Černého půl roku před vypršením jeho řádného mandátu. Jako důvod uvedla to, že počátkem roku nastartované spojování ND a Státní opery Praha (SOP) nepostupuje dost rychle. Černý se vyjádřil, že své odvolání považuje za bezprecedentní krok. Jde podle něj ze strany ministerstva o pouhou aroganci moci a důvody, které ministerstvo uvádí, jsou zástupné.

8. září - Členové vedení ND se obrátili na ministryni Hanákovou s žádostí o schůzku a poslali jí otevřený dopis.

9. září - Signatáři a iniciátoři petice Národ sobě! vyjádřili nesouhlas s odvoláním Černého, a také nesouhlas s tím, aby na jeho místo přišel ekonomický náměstek ministryně kultury Martin Sankot. Žádali odvolání Hanákové z ministerské funkce. S obsahem petice vedení ND seznámilo otevřeným dopisem premiéra Petra Nečase (ODS).

10. září - Část politické a kulturní scény vyzvala ministryni Hanákovou k odstoupení. Činohra ND vstoupila do stávkové pohotovosti. Hanáková se sešla s vedením divadla, ale na této schůzce prý nebyly sděleny žádné důvody, které vedly k odvolání Černého.

11. září - Náměstek ministryně kultury Sankot uvedl na tiskové konferenci, že Černý byl odvolán, protože nedokázal s nynějším příspěvkem sestavit rozpočet pro rok 2013. Ministerstvo má ve dvou případech podezření i na porušení rozpočtových pravidel, věc řeší finanční úřady, celková škoda prý může být až 120 milionů korun. Sankot vypočítal i další důvody - podle něj z divadla odcházejí významní umělci, lidé přestávají do divadla chodit a odcházejí z představení dříve, kritika dává horší hodnocení. Černý s důvody odvolání nesouhlasí, jsou podle něj absurdní. Proti informacím se ohradilo také vedení ND.

12. září - Další emotivní schůzka Hanákové v ND. Ministryně chce dále jednat, připustila ale, že není jisté, že bude pokračovat transformace ND a Státní opery Praha. Sankot se omluvil za své výroky o snižující se návštěvnosti a odchodu umělců.

13. září - Další jednání Hanákové s vedením divadla a zástupci odborů v ND. Vedení ND požaduje odchod Sankota z funkce dočasně pověřeného ředitele této scény. Nahradit by ho měla osobnost „ze středu“ divadla, ministryně dostala tip na technicko-provozního ředitele ND Václava Peloucha.

Vydáno pod