Heger v ČT: Vít by mohl být odvolán už během září

Praha - Hlavní hygienik Michael Vít bude ještě během září nebo pak v říjnu pravděpodobně odvolán. V Hyde Parku ČT24 to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Vít čelí obvinění ze dvou trestných činů. Někdejšímu poslanci za ODS Otakaru Vychodilovi měl dát poradenské zakázky celkem za několik milionů bez výběrového řízení.

Heger v Hyde Parku zdůraznil, že Česko má hlavního hygienika. „V současné době je hlavním hygienikem pověřeným vládou paní doktorka Věra Šedivá, pracovnice ministerstva zdravotnictví, která Víta několik let zastupovala. Teď ho po dobu jeho nepřítomnosti zastupuje se všemi právy a povinnostmi,“ podotkl ministr. 

Ten chtěl s Vítem hovořit už v minulých dnech. Kvůli změnám v programu vzhledem k vážné situaci týkající se otrav metylalkoholem k tomu ale nedošlo. „Omlouvám se mu a sejdu se s ním v nejbližších dnech. Zrevidujeme postup toho šetření,“ konstatoval Heger. Ministerstvo poté rozhodne, zda bude vládě navrhovat definitivní obsazení funkce někým jiným, nebo bude dál vyčkávat.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví:

"Mám obavu, že k té výměně budeme muset sáhnout ještě během září nebo začátkem října."

V půlce března, hned po obvinění, si Michael Vít vzal dlouhodobé neplacené volno. „Jak z pozice náměstka ministra zdravotnictví, tak z pozice hlavního hygienika bude v uvozovkách postaven mimo službu do definitivního rozhodnutí o jeho případu,“ řekl tehdy premiér Nečas.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod