Bradáčová: Státní zástupce musí být odborník, ale i statečný člověk

Praha - Činnost Vrchního státní zastupitelství v Praze nelze podle Lenky Bradáčové zefektivnit v krátkém časovém úseku, jelikož tamější situace nebyla řešena celé roky. Bradáčová v pořadu Interview ČT24 prohlásila, že se vysokého očekávání veřejnosti neobává. Zato se obává „možností, které státní zástupci mají“. Podle ní by státním zástupcem měl být člověk s odbornými znalostmi, který je zároveň statečný - schopný říci nadřízenému, že jeho pokyn nesplní, pokud se mu nezdá být v souladu se zákonem.

Bradáčovou trápí zejména nečinnost státních zástupců. „Nemám indicie, že by to byl úmysl. Mnohdy se jedná o nekompetentnost,“ podotkla. Podle ní nestačí, aby byl státní zástupce odborně zdatný, musí být i statečný a morálně integrovaný. „Musí být schopný svému vedoucímu v souladu se zákonem říci, že takový pokyn nesplní, protože to není v souladu se zákonem,“ konstatovala vrchní státní zástupkyně.

Bradáčová je ve funkci něco přes měsíc. Veřejnost očekává, že povede tvrdé protikorupční tažení. „Bylo by podezřelé, kdyby se to očekávání naplnilo během 14 dnů. Není možné během měsíce zefektivnit činnost tohoto úřadu, když ta situace nebyla tak dlouho řešena,“ míní vrchní státní zástupkyně, která tvrdí, že pro boj s korupcí by se měl vyčlenit speciální úřad mimo státní zastupitelství - preferuje třístupňovou strukturu. „Odbor závažné hospodářské a finanční kriminality by neměl být součástí zastupitelství, které je v podstatě odvolací institucí,“ prohlásila Bradáčová.

Pražské vrchní státní zastupitelství
Zdroj: ČT24

Bradáčová se vyjádřila i k aktuální kauze, která hýbe Českem. Podle ní jde v případě otrav metylalkoholem o hospodářský delikt, tedy nedbalost pravděpodobně za účelem krácení daňové povinnosti. „Snad se nejedná o úmysl poškodit zdraví lidí, teď se to ale nedá vyloučit,“ podotkla vrchní státní zástupkyně.

Ilustrační foto
Zdroj: Science Photo Library/ISIFA

Otravy methanolem? Policii čeká dost práce

Rozplétání případu bude podle ní dlouhodobá záležitost, protože je zřejmě do případu zapletena řada osob, z nichž řadu tvoří prostředníci. Práci policie i celní správy hodnotí Bradáčová kladně. „Musí tu ale také fungovat správní orgány, které by měly vymáhat povinnosti,“ dodala vrchní státní zástupkyně.

Lenka Bradáčová o rozkrývání korupčních sítí:

„Pokud policie nepřinese kvalitní informace a nedostane se takto do děje, časem důkazy slábnou, na druhé straně stojí subjekty, které uplácejí a jsou upláceny a samozřejmě nechtějí, abychom situaci rozkryli.“

Co se týče starých kauz spojených s korupcí nebo těch, jež byly odloženy, Bradáčová je připravena je znovu otevřít. „Musíme hledat důkazy, pokud budeme mít informace k odloženým kauzám, budou využity,“ ujistila vrchní státní zástupkyně. „Pokud budou důkazy, budou padat obvinění ve velkých kauzách. Nevím ale v současné době, zda důkazy budou,“ dodala.

Třeba v kauze CS fondů v nedávné době proběhla informace, že soudy na základě obnovy řízení otevřely tuto kauzu. „Budeme se muset orientovat i tímto směrem, hledat důkazy. Pokud ještě je možné je nějak procesně uchopit. A pokud budeme mít ještě nějakou informaci ve vztahu k těmto odloženým kauzám, tak se zasadím o to, aby tyto informace nezapadly a byly procesním způsobem využity,“ podotkla Bradáčová. Případ z 90. let se týká miliardáře Pavla Tykače a dalších tří lidí, u kterých bylo dříve trestní stíhání zastaveno.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Bradáčová se vyjádřila i ke kauze DPP. I přes informace médií o skartování dokumentů v případu podle ní důkazní nouze nehrozí. „Jestli se v dopravním podniku skartovalo, nevím, myslím, že v každém podniku se určité listiny skartují… Já si nemyslím, že bychom byli v nějaké důkazní nouzi. Je to spekulace a nebudu to vyvracet ani potvrzovat,“ prohlásila vrchní státní zástupkyně.