Ledovka ráno komplikovala dopravu. Některé úseky vozovek museli uzavřít

Události: Česko zasáhla ledovka (zdroj: ČT24)

Ledovka, náledí a místy i mlha ve středu ráno zkomplikovaly dopravu v některých krajích. Kvůli mrznoucímu dešti byl několik hodin neprůjezdný úsek silnice z Temného Dolu na Horní Malou Úpu na Trutnovsku.

Zatímco v Praze se teploty drží kolem pěti a půl stupně, východ Česka zůstává chladný. Teploty se tam pohybují převážně pod nulou. Kvůli nočnímu dešti, který v některých místech přetrval až do ranních hodin, hrozila zejména na území Moravy do středečního poledne ledovka. 

Kvůli vrstvě ledu zůstala nesjízdná silnice II/252 na Trutnovsku

Kvůli vrstvě ledu způsobené mrznoucím deštěm byla ráno nesjízdná silnice II/252 z Temného Dolu na Horní Malou Úpu na Trutnovsku v Královéhradeckém kraji. Silničářům se ji podařilo zprůjezdnit po deváté hodině. Cesta je nyní krytá inertním posypem.

„V tomto úseku není možné použít chemický posyp, takže preventivní posyp nepřipadal v úvahu. Celou noc se nám dařilo cestu udržet sjízdnou, ale kolem páté hodiny ranní padal mrznoucí déšť a led na cestě doslova narůstal před očima,“ vysvětlil situaci náměstek hradecké správy a údržby silnic Přemysl Noháček.

Ledovka v Domašově v Jihomoravském kraji (zdroj: Anna Neugebauerová)

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné vozovky v Libereckém kraji. Silničáři varují před rozbředlým sněhem, náledím, mrholením i mlhou. Problémy mohou mít řidiči zejména ve vyšších oblastech kraje na silnicích III. tříd, uvedl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil.

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikovala ledovka už v úterý odpoledne. V příkopu skončilo i několik sypačů. 

Ledovka trápila i chodce

V průběhu noci se situace sice zlepšila, nadále by měli být motoristé i chodci velmi opatrní. Kluzké byly v noci i chodníky. Krajská nemocnice v Liberci v úterý večer ošetřila 22 lidí, kteří sami přišli po pádu na zem. Ve středu ráno dalších deset. „Šest lidí jsme hospitalizovali. Měli otřes mozku nebo jiné závažné zranění,“ uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Záchranná služba od úterního odpoledne v kraji vyjela k 19 lehce zraněným chodcům, nejčastěji v Liberci a v Jablonci. „Šlo o zranění nohou, rukou a hlavy,“ uvedla krajská mluvčí záchranné služby Lenka Moravcová. Další čtyři lidé utrpěli lehké zranění při dopravních nehodách. Jedna se stala hasičům při výjezdu do Rádla k řidičce, jež sjela ze stráně. Lehce zranění byli při nehodě dva hasiči.

Snížená viditelnost na jihočeských vozovkách

Většina silnic v Jihočeském kraji je sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Na řadě míst v regionu prší nebo mrholí. Řidiči musí při jízdě počítat se sníženou viditelností.

Podle předpovědi by přes den mělo být převážně zataženo s občasným deštěm. Nejvyšší denní teploty budou mezi pěti až osmi stupni Celsia, nad nulu by se měla dostat teplota i na horách. Vítr bude mít v nárazech až 50 kilometrů v hodině. V následujících dvou dnech bude Morava chladnější o 3 až 4 stupně. V Čechách teplota stoupne. Ve čtvrtek na 7 až 11 stupňů.