Policie má již několik podezřelých v kauze metanol, dva obvinila

Zlín, Ostrava - Zlínská policie obvinila provozovatele večerky na sídlišti Jižní Svahy, ve které koupili nekolkovaný alkohol lidé otrávení metanolem. Dva lidé, kteří u něj koupili lahev rumu, jsou v kritickém stavu. Ve středu byl zadržen také distributor, jenž majiteli prodejny alkohol dodal. Další dva podezřelé z distribuce závadného alkoholu zadržela policie v Moravskoslezském kraji. Zajistila u nich 400 litrů nekolkovaného alkoholu. Už v neděli byl z téhož obviněn muž z Havířova. Zajištěný alkohol z celého kraje testují hasičské laboratoře, více než polovina vzorků je kontaminovaná metanolem.

Ve večerce na Jižních Svazích se našel neokolkovaný alkohol. Sedmatřicetiletý provozovatel je obviněn z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Policisté muže po výslechu propustili a stíhají ho na svobodě. Hrozí mu až tříleté vězení nebo zákaz činnosti, jak uvedl mluvčí zlínské policie Petr Jaroš. Podle policie se věc bude řešit ve zkráceném přípravném řízení, muž by se měl tedy v dohledné době dostat před soud, poznamenal Jaroš. 

Obchod se nachází v budově, ve kterém také žila jednašedesátiletá žena, kterou našli lidé v úterý ráno v jejím bytě mrtvou. Pitva potvrdila úmrtí po otravě metylalkoholem. V obchodě údajně nakupovali i lidé, kteří nyní leží s otravou metanolem ve zlínské nemocnici. Obchod se v úterý uzavřel. Policisté také ve středu zadrželi dodavatele alkoholu do večerky, podle Jaroše však policie nebude k jeho osobě zatím sdělovat žádné informace. „Stále se konají výslechy,“ dodal mluvčí. Na Zlínsku zatím po otravě metylalkoholem zemřely dvě ženy, ve zlínské nemocnici leží s otravou metanolem osm lidí, tři jsou v kritickém stavu.

Závadný alkohol
Zdroj: ČT24

Dva podezřelé muže ve věku 46 a 47 let zadrželi policisté během kontrol v Moravskoslezském kraji. Zajistili u nich 400 litrů alkoholu v různých nádobách, alkohol nebyl opatřen kolky. Informovala o tom mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. V současnosti probíhají výslechy obou zadržených. Při domovní prohlídce nebytových prostor zajistili policisté i další důkazy. "Dosud nemáme k dispozici závěry znaleckých zkoumání toxicity
zajištěných lihovin," uvedla Holčáková. 

Obvinění si už v neděli vyslechl také šestatřicetiletý muž z Havířova. Dodával závadný alkohol do stánku v Havířově-Šumbarku. Koupilo si ho tam několik lidí. Kriminalisté ještě neuvedli, zda se muž podílel i na výrobě. Obviněn byl ze zločinu, za který mu hrozí maximálně desetiletý trest.

Kontrola vzorků v laboratoři
Zdroj: ČT24

Vzorky alkoholu kontrolují hasiči

Laboratoře hasičského záchranného sboru od včera prověřili 57 podezřelých vzorků. Více než polovina byla údajně kontaminovaná metylalkoholem. Pocházely z krajů Moravskoslezského, Královehradeckého, Pardubického a Středočeského. Do zkoumání alkoholu se pustili na popud ministra vnitra, vzorky zajistila krajská policie a celní správa. „Během domovních prohlídek a kontrol jsme zajistili několik stovek litrů alkoholu,“ řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý. Kontroly se zaměřily hlavně na vzorky z Moravskoslezského kraje, kde se objevilo nejvíce případů otravy metylalkoholem. Z tohoto kraje také pocházelo nejvíce kontaminovaných vzorků.

Hasiči mají mobilních pět chemických laboratoří, které jsou schopny prověřit zhruba 150 vzorků za den. Podle Zaoralové jsou ale připraveni kapacity na žádost policie posílit. Vzorky budou nadále prověřovat v nepřetržitém provozu, dokud bude potřeba. „Do této chvíle byla nejvíce zatížena laboratoř ve Frenštátu pod Radhoštěm, která je dislokovaná v nejvíce postižené oblasti,“ uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Analýza jednoho vzorku trvá laborantům zhruba hodinu, výsledky analýzy všech vzorků by měli laboranti znát do konce týdne.

Jak se testuje podezřelý alkohol (zdroj: ČT24)

V celé ČR provedli policisté v souvislosti se zákazem stánkového prodeje tvrdého alkoholu na 5 000 kontrol a ve 12 provozovnách zajistili lahve alkoholu, který půjde na rozbor. Policie šetří v souvislosti s otravami metanolem 39 případů, a to jako trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami. Podrobnosti policejní prezident Martin Červíček nechtěl sdělovat s ohledem na další vyšetřování. Uvedl pouze, že veškeré šetření se týká potenciálních dealerů
a výrobců.