Stovky policistů ohlídají 17. listopad v Praze, sjedou se z celého Česka

Stovky policistů včetně posil z jiných krajů budou 17. listopadu v Praze. V Den boje za svobodu a demokracii proběhne ve městě kolem třiceti shromáždění, pochodů či demonstrací. Policisté upozorňují, že pochody mohou omezit dopravu ve městě, slíbili však, že zajistí co nejhladší průchod.

Kolik shromáždění v Praze 17. listopadu proběhne, ještě není zcela jisté. Podle Pavla Štefaňáka z magistrátu postupně organizátoři některé akce odříkají, zatím jich ale stále zůstává ohlášených třicet.

Policie se chystá nasadit stovky svých mužů a žen včetně 77 členů antikonfliktního týmu. Především pro ten si pražská policie vyžádala i posily odjinud. „Byli jsme nuceni sáhnout do řad ostatních krajských ředitelství a požádat o posily,“ poznamenal pražský krajský ředitel policie Miloš Trojánek.

V ulicích ale budou převažovat pořádkoví a také dopravní policisté. „Pokud bude příznivé počasí, komunikujeme i s leteckou službou, takže by měl být ve vzduchu nad Prahou vrtulník,“ dodal ředitel Trojánek.

Tisková konference policie k opatřením v Praze 17. listopadu (zdroj: ČT24)

Dopravní policie by měla hrát klíčovou roli pro řidiče a také cestující v MHD. Zatím je totiž jisté jediné dopravní omezení: 17. listopadu bude v Praze pro dopravu na celý den uzavřena Národní třída. Znamená to, že tudy neprojedou ani tramvaje, které budou mezi Lazarskou a Újezdem jezdit odklonem.

Všechno ostatní ale policisté a také pražský dopravní podnik budou organizovat až podle situace. „Prioritou policistů a městských policistů ve spolupráci s dopravním podnikem bude zajištění hladkého průchodu pochodů a ostatní dopravy v rámci dílčích opatření, popřípadě shromáždění,“ slíbil Miloš Trojánek.

Pavel Trnka z pražského dopravního podniku přitom doporučil, aby lidé 17. listopadu v Praze jezdili raději metrem. „Využívejte především podpovrchovou dopravu, kde neočekáváme žádné podstatné problémy,“ uvedl.

Policie plánuje, že na svém webu bude 17. listopadu o dění v Praze průběžně informovat. Kdo se bude chtít vyhnout dopravním komplikacím, měl by tedy od policistů dostat aktuální informace o hrozících mimořádných uzavírkách.