Ráno padaly teplotní rekordy, večer naprší a zmrzne

Meteorolog o varování před ledovkou (zdroj: ČT24)

Kdo se nad ránem vydal s teploměrem na šumavskou Jezerní slať, spatřil hodnotu, která se 15. listopadu dosud nikdy neukázala. Bylo minus 20 stupňů Celsia. Mrazivé rekordy tak padají druhý den v řadě. Pokračovat to ale nebude. Odpoledne by mělo začít pršet a začne se oteplovat. Předznamená to však ledovka, která se začala tvořit po poledni v západní části Čech. Na Moravě a ve Slezsku může být kluzko po šesté večer.

Varování, které vydal Český hydrometeorologický ústav, platí po dopoledním upřesnění již od úterních 12 hodin pro západní a střední část Čech. Podle meteorologa Michala Žáka již před druhou hodinou odpoledne pokryla ledová vrstva některá místa v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde začalo pršet.

Od 15 hodin se výstraha týká i zbytku Čech – Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického a Jihočeského kraje i západní části Kraje Vysočina. Na Moravě a ve Slezsku hrozí tvorba ledovky až od 18 hodin. „Na Moravě a ve Slezsku může zpočátku i v nížinách ještě padat sníh. Než to přejde do deště, může se vytvořit tenká vrstva nového sněhu,“ poznamenal Michal Žák.

Upřesněná výstraha má vysoký stupeň nebezpečí ve velké části Moravy – na východě Vysočiny, v Jihomoravském, Zlínském i části Olomouckého kraje s výjimkou Jesenicka. Ledovka se může na Moravě tvořit do středečních 12 hodin. V Čechách platí výstraha nejdéle do středečního rána, na severozápadě pouze do půlnoci.

Ledovka se – na rozdíl od náledí – nevytváří pouze na silnicích, výstraha se tak týká doslova všeho a všech. Pokud déšť namrzne, hrozí problémy na silnicích, kde je potřeba zpomalit a přidat na obezřetnosti, na chodnících, kde mohou padat chodci, ale současně upozornili meteorologové na nebezpečí, které budou představovat padající větve či celé stromy. Hrozí také výpadky elektřiny.

Mrazivý rekord nevydržel

Hodnota minus 20 stupňů Celsia naměřená na Jezerní slati je nižší než dosavadní historické minimum pro 15. listopad z roku 1992, a to o 2,1 stupně. Zároveň je chladněji než v pondělí, kdy ovšem historický rekord také neodolal. První den týdne bylo na Jezerní slati minus 14 stupňů, tedy výrazně tepleji než v úterý ráno, ještě chladněji však bylo na Rolavě v Krušných horách, kde bylo minus 17,5 stupně.

Alespoň na nějaký čas zůstane šumavských minus 20 absolutním minimem také pro celý letošní podzim. Historické mrazy totiž pokračovat nebudou. Již ve středu by mělo být v západní polovině území výrazně tepleji, meteorologové očekávají maximální teploty mezi 5 až 9 stupni Celsia, ve čtvrtek by mělo být 8 až 12 stupňů a v pátek ještě o stupeň více. Nad nulou bude i na horách.

Konec týdne již bude mírně chladnější, ale na aktuální mrazy již nenaváže. Na počátku příštího týdne meteorologové neočekávají srážky, a tak v nejbližší budoucnosti již ani nenasněží.

Led
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Denis Marc