Úterní stávka odborářů bude největším protestem od počátku 90. let

Praha - Hodinová výstražná stávka, kterou odboráři plánují v úterý na 13:00, má být největší protestní akcí v České republice od počátku 90. let. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) akci vyhlásila na protest proti vládním reformám. Odboráři obviňují kabinet Mirka Topolánka (ODS), že při současném růstu inflace přijal opatření, jimiž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví a veřejné sféře.

„Odbory jsou si zodpovědně vědomy toho, že ozdravit veřejné finance je nutné, rozhodně si další zadlužování státu nepřejí, ale tato reforma ho podle analýz ČMKOS bohužel neřeší,“ řekla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. Podle odborářů vláda pouze snížila daně lidem s vysokým příjmem a zdražila zboží a služby takovým způsobem, že to nejvíce pocítili zaměstnanci se středními a nižšími příjmy, rodiny s dětmi a důchodci. Stávka má proto vládu přimět, aby „nespravedlivé“ reformní kroky změnila.

Podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) a některých ministrů jsou odbory v Česku úzce propojeny s opoziční ČSSD. ČMKOS vede sociálnědemokratický senátor Milan Štěch, který bude v podzimních senátních volbách znovu kandidovat. I to je podle některých členů vlády důvod k tomu, aby se odbory v příštích měsících radikalizovaly a upozornily na sebe. Tvrzení, že je stávka motivovaná politicky, však odboráři odmítají.

Odbory odmítají reformu důchodů i zdravotnictví

„Stávka je namířena i proti ohrožení penzí. Zreformovaná penze nedosáhne ani 30 procent průměrné mzdy. V 65 letech mají odcházet do důchodu zaměstnanci takových profesí, kde se nedožívají 57 let,“ řekla Kašparová.

Odborům vadí také snaha ministra Tomáše Julínka (ODS) o reformu zdravotnictví. Přestože Julínek ve čtvrtek oznámil, že je ochoten diskutovat o znění všech reformních norem, zdravotnické odbory odmítly stávku zrušit. Jejich stávka bude na rozdíl od ostatních zaměstnanců trvat déle, a to od ranních hodin do odpoledne.

Odbory požadují, aby vláda přijala akční plán boje proti daňovým únikům a nechala provést audit výdajů ve všech kapitolách veřejných rozpočtů; měla by podle nich také především podporovat vysoké tempo ekonomického růstu. „Každé procento nominálního růstu HDP přinese veřejným financím přímo 15 miliard dodatečných příjmů,“ vyčíslila Kašparová.

Stávkovat má více než 1,5 milionu lidí

Odboráři zatím neuvedli, kolik lidí se podle jejich odhadu stávky zúčastní. Očekávají však, že to bude více než při výstražné patnáctiminutové stávce v prosinci 1994, kterou zorganizovala rovněž ČMKOS na protest proti vládnímu návrhu zákona o důchodovém pojištění. Podle centrály se stávky tehdy zúčastnilo 4600 základních odborových organizací, práci přerušilo na půl milionu odborářů. Akcí na podporu požadavků ČMKOS se zúčastnilo 1,68 milionu lidí.

ČMKOS sdružuje 32 odborových svazů s asi 540 tisíci členy; ke stávce se připojí také dalších 15 svazů sdružených v Asociaci samostatných odborů (ASO) a podpoří ji i další nezávislé odborové organizace.

Do stávky se zapojí také například zaměstnanci některých velkých průmyslových podniků. Jen z odborového svazu KOVO, který je se 170 tisíci členy nejsilnějším svazem ČMKOS, se do stávky zapojí 95 tisíc odborářů. Skoro 30 tisíc lidí přeruší práci, zbývající se protestu zúčastní jinou formou, například uspořádáním mítinku.

Hodinu budou stávkovat hornické odbory společnosti OKD v Ostravě; práce bude stát například také v automobilce Škoda Auto v Mladé Boleslavi i v jejích závodech ve Vrchlabí a Kvasinách a TPCA v Kolíně, ve firmě ETA v Hlinsku a v brněnské Královopolské.

V některých velkých městech se v úterý na hodinu zastaví také městská doprava. Jak se stávka dotkne dopravy v metropoli bude podle odborářů zřejmé teprve den před stávkou. V pondělí se také rozhodnou odboráři na železnici, zda se ke stávce připojí, nebo ne. Pracovníci ve školství většinou podpoří stávku jen symbolicky, protože je poslední týden školního roku a ve školách se neučí.