Většina provozoven projde kontrolou jednou ročně, někde ani to ne

Praha – Ročně je vykonáno 36 až 38 tisíc kontrol, rozložených na celkem 42 tisíc potravinových provozoven, a to pouze těch registrovaných. Čísla, která v pořadu Hyde Park ČT24 poskytl šéf kontrolní sekce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martin Klanica, ukazují, že nejeden drobných obchodník či provozovatel stánku se kontroly svého zboží nedočká za celý rok – většina pak maximálně jednou. Podle Klanici jsou inspektoři limitováni zákony i finančními zdroji. V souvislosti s vlnou otrav metylalkoholem dodává: loni SZPI provedla něco přes 150 specializovaných testů na výskyt metanolu v lihovinách. Výsledek? Nalezeny 3 vzorky se zvýšeným, ale stále zdravotně neškodným limitem.

Série otrav nekvalitně připraveným alkoholem, zatím v 9 případech smrtelných, přiměla potravinářskou inspekci ke krizovému plánu. Všech 215 pracovníků je od víkendu v terénu a jen do pondělka provedli více kontrol na obsah metanolu než za celý loňský rok. Mimořádná situace si podle Klanici žádá mimořádná řešení – podobný případ v ČR podle jeho slov nenastal několik desítek let.

Pančovaný alkohol je běžnou součástí černého trhu. Výrobci šizených lihovin si vypomáhají stále důmyslnějším vybavením, falšovanými doklady či kolky. Události posledního týdne jsou smutným vyústěním, ať už na začátku stál úmyslný podvod, nebo fatální chyba. Podle Klanici je ale takřka vyloučené, aby za smrtelným množstvím metanolu v lihovinách bylo nekvalitní pálení. I při standardní výrobě totiž produkt obsahuje malé množství metanolu. „Ty hodnoty jsou tam řádově jiné a nejsou schopné takto akutně poškodit zdraví a život. Pracujeme s variantou, že zkrátka došlo k záměně surovin a pro výrobu potraviny byl použit metanol jako chemická látka,“ zmínil Klanica.

Martin Klanica
Zdroj: ČT24

Na obsah nebezpečného alkoholu si inspekce v loňském roce posvítila ve 150 případech. Jak zmínil šéf kontrolní sekce, třikrát nalezla u šarží zvýšenou hodnotu metylalkoholu, nešlo ale o nebezpečné množství. „Ta hodnota odpovídala technologickému defektu, jednalo se o jakostní nedostatek. Byla to sice hodnota nad limit, ale nemohla poškodit zdraví nebo nedej bůh život,“ vysvětlil Klanica.

Množství provedených kontrol podle něho závisí na řadě okolností. Inspekce má totiž oproti „silovým“ orgánům, tedy policie a celní správě, jen omezené pravomoci. Počet kontrol je také úměrný finančním zdrojům úřadu. Jeji kontrolou navíc prochází pouze registrovaní živnostníci. „Pokud si někdo pronajme garáž a tam bude načerno stáčet lihoviny bez spotřební daně, tak my, protože nejsme silovou složkou, sami do tohoto prostoru nemůžeme vniknout. Pokud máme takové informace, naší povinností je to předat policii nebo celnímu úřadu,“ dodal.

Za bezpečnost a nezávadnost potravin navíc v první řadě zodpovídá konkrétní provozovatel či výrobce, nikoliv stát, zastoupený inspekci. Ta však může při nalezení zdravotně závadného výrobku udělit podle závažnosti případu pokutu až ve výši 50 milionů korun. O dohled nad dodržování předpisů u potravin se SZPI dělí se Státní veterinární správou, která má na starosti kontroly restauračních zařízení. Celní správa se pak zaměřuje hlavně na černý obchod a daňové úniky – tedy nejčastěji chybějící kolky a špatné dodací listy.

První výsledky z víkendových kontrol po celém území ČR by inspekce měla zveřejnit už dnes. Doposud není jasné, odkud nebezpečný alkohol pochází a zda se vůbec jedná o jediný zdroj. Podle vyšetřovatelů jde zřejmě o závadné dodávky, které byly zároveň nelegální. „Já si nedovedu představit, že by dobře zavedený výrobce, který má svůj byznys založený na tom, že prodává své výrobky masově do oběhu, udělal tak fatální a diletantskou chybu, aby pro výrobu použil chemikálii metanol… V naprosté většině případů, pokud je to legální dodávka, tak přesně ví, co kupují. Každá odchylka může dělat problém v technologiích,“ komentoval Klanica.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)