Počet obětí metylalkoholu stoupá - už jich je 16

Praha - Na otravu metylalkoholem zemřelo v Česku podle nejnovějších informací už šestnáct lidí. Počty se ale mění každou chvíli. Vláda proto s okamžitou platností až do odvolání schválila plošný zákaz prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Stále se také neví, odkud pančovaný alkohol pochází. Nejvíce případů otravy eviduje Moravskoslezský kraj, proto je podle policie možné, že zdroj se nachází v tomto regionu. Stovky kontrol alkoholu odhalily mnoho porušení předpisů, zdroj jedovatého alkoholu ale zatím ne.

Policie šetří v souvislosti s otravami metanolem 37 případů, a to jako trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami. V Interview ČT24 to řekl 1. náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška. Policie už dříve obvinila šestatřicetiletého muže z Havířova, který dodával zboží do stánků. Je ve vazbě, s policií ale nespolupracuje. Ve Zlíně kriminalisté zadrželi také majitele obchodu. Dva lidé, kteří jsou v kritickém stavu, totiž u něj koupili lahev rumu. 

Kde se objevil otrávený alkohol
Zdroj: ČT24

Kvůli otravám ustavila vláda krizový štáb, který se znovu sejde zítra v 10 hodin dopoledne. Jednaly i krizové štáby v krajích. Policejní prezident Martin Červíček sestavil speciální vyšetřovací tým. Podle ministra vnitra Jana Kubiceho na případu pracuje stovka kriminalistů z krajů, lidé z policejního prezidia, analytici a další.

Informační linka pro Moravskoslezský kraj: 

950 739 943

Informační linka pro Jihomoravský kraj:

518 601 335

Další informace na www.nemkyj.cz.

Informační linka pro Zlínský kraj:

577 006 753

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) už dříve uvedla, že metylalkohol musel být výrobní surovinou, nikoli produktem destilace. Kvůli celé kauze probíhají kontroly původu alkoholu v restauracích a dalších provozovnách. 215 inspektorů České potravinářské inspekce už zkontrolovalo 1 400 provozoven a odebralo 115 vzorků. Testy jsou hotové u 34 z nich a zatím prokázaly nezávadnost alkoholu. 

Na Přerovsku našli policisté ve spolupráci s celníky další neoznačené lahve s alkoholem. Pacient, který leží po otravě v opavské nemocnici, uvedl, že pil okolkovanou Hanáckou vodku, kterou koupil v kamenném obchodě. Policie už dříve zabavila několik nádob s alkoholem, kde byla jako výrobce uvedena Likérka Drak z Chvalčova na Kroměřížsku. Firma ale tvrdí, že jde o padělky. Podle jejího vedení přišla o miliony korun a chystá trestní oznámení.

Vyšetřovací verze původu závadného alkoholu

  • alkohol pochází z moravských likérek
  • alkohol pochází ze zahraničí, především z Polska
  • alkohol pochází z černé palírny

Na dnešním brífinku po jednání krizového štábu Moravskoslezského kraje také zaznělo, že podle nepotvrzených informací by mohl pančovaný alkohol pocházet z vietnamské komunity. Kraj ústy svého hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) vyzval vládu, aby přijala účinnější opatření v potírání výroby a distribuce závadného alkoholu. Kraj také zřídil informační linku, kde se každý například dozví, jak vypadají příznaky otravy metylalkoholem. Funguje 24 hodin denně, radí zaměstnanci krajské hygienické stanice.

Jihomoravský kraj kvůli situaci zřídil speciální telefonní linku. Vedení kraje také zajišťuje laboratoře, kde by si lidé mohli nechat otestovat alkohol, který mají doma. Nemocnice se také připravují na případné zvýšení počtu otrávených. Hejtman kraje Hašek apeloval na občany, aby nepili alkohol nejasného původu. „V tuto chvíli jde bez nadsázky o otázku života a smrti,“ prohlásil Hašek.