Dienstbier s Němečkem skončí 30. listopadu. Zeman chce mluvit s jejich nástupci

UDÁLOSTI: Dienstbier a Němeček skončí na konci měsíce (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a šéf vládních legislativců Jiří Dienstbier (oba ČSSD) skončí v čele svých úřadů 30. listopadu. Jejich odvolání prezidentovi navrhl premiér Bohuslav Sobotka. Miloš Zeman s ním souhlasil, s budoucími ministry Janem Chvojkou a Miloslavem Ludvíkem se chce ještě před jejich jmenováním setkat.

Záměr změnit sociálnědemokratické zastoupení ve vládě avizoval premiér a šéf ČSSD Sobotka minulý týden ve svém dopise spolustraníkům. Uvedl, že se chce sejít se všemi sedmi ministry nominovanými za ČSSD a bilancovat s nimi. Někteří z nich jsou prý unaveni, a proto potřebují vystřídat.

Deklarovaným cílem změn je posílit před sněmovními volbami práci kabinetu a také zvýraznit vládní zásluhy sociální demokracie. V krajských volbách totiž dokázal Lidový dům obhájit vítězství jen ve dvou krajích (před čtyřmi lety zvítězil v deseti), stranické preference pro sněmovní volby se navíc propadají až na polovinu zisku, se kterým by mohlo z hlasování vyjít koaliční hnutí ANO.

Konkrétní jména odcházejících a nově příchozích ministrů pak Lidový dům zveřejnil v pátek odpoledne. Šéfa vládních legislativců a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera střídá poslanec Jan Chvojka, na pozici ministra zdravotnictví zastoupí Svatopluka Němečka ředitel motolské nemocnice a šéf pražské stranické organizace Miloslav Ludvík.

Sobotka: Dienstbier nebyl srozumitelný

Změny nejsou vedeny okamžitou naléhavostí, je to součást reakce sociální demokracie na výsledky voleb do krajů a naší snahy členy vlády před volbami do Poslanecké sněmovny maximálně zmobilizovat.
Bohuslav Sobotka

Změna v čele ministerstva zdravotnictví má podle premiérova vyjádření v Otázkách Václava Moravce pomoct ČSSD před volbami zdůraznit priority, které strana ve zdravotnictví má. Zdůraznil, že vnímá pozitivně, že v čele resortu zasedne po řadě lékařů ekonom, kterému ale zároveň nechybí zdravotnická zkušenost.

Od Chvojky pak premiér očekává, že jako dlouhodobý člen ústavněprávního výboru sněmovny pomůže kabinetu ve finiši s legislativními předlohami koalice. Měl by se také zabývat nezaměstnaností v chudinských ghettech a zlepšit způsob, jak prezentovat téma lidských práv.

„Já mám sice lidsky rád Jiřího Dienstbiera, ale problém byl ve srozumitelnosti jeho politiky vůči většině našich voličů,“ uvedl v rozhovoru s Václavem Moravcem Sobotka. „Potřebujeme jednodušší a srozumitelnější komunikaci i v té oblasti lidských práv, protože v legislativě už se věcí mnoho dělat nebude.“

Rošáda se má uskutečnit do konce měsíce

V neděli odpoledne pak Sobotka v Lánech předal prezidentovi formální návrh na jejich odvolání. „Navrhl jsem panu prezidentovi, aby odvolal ministra Jiřího Dienstbiera a ministra Němečka k třicátému listopadu letošního roku,“ oznámil po lánském setkání.

Miloš Zeman změny v kabinetu odsouhlasil, jmenování nových ministrů se má podle Hradu uskutečnit do konce listopadu. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka se prezident chystá sejít s končícím ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, aby mu poděkoval za práci. Potom přijme i kandidáty na ministerské posty – Ludvíka a Chvojku. Dienstbiera mezi pozvanými mluvčí nejmenoval.

Pondělí s kritizovaným Ťokem

Předseda vlády současně rozšířil okruh kabinetní „technické“ a kromě sociálnědemokratických ministrů chce jednat o vládních perspektivách i se zástupci zbylých dvou koaličních stran. Hned v pondělí ho tak čeká setkání s ministrem dopravy Danem Ťokem, vůči jehož působení v resortu je také vůbec nejkritičtější.

ČSSD je po prohraných krajských volbách v krizi, odvolala dva své neúspěšné ministry a snaží se odvrátit pozornost útoky na našeho ministra. Odvolat ho ale podle koaliční smlouvy nemůže, tak je otázka, proč ho na schůzku zve. Podle toho, jak ČSSD dopadla v krajských volbách, v žádném případě ministry měnit nebudeme.
Andrej Babiš
český premiér

„Mám skutečně obrovské množství výhrad, jak to v resortu dopravy funguje, a povedu s ním velmi podrobnou diskusi, jak na ministerstvu situace reálně vypadá a jestli nám říká všechno,“ avizoval v Otázkách Václava Moravce; už v sobotním rozhovoru pro Právo se nechal slyšet, že by zvažoval jeho odvolání, kdyby mohl – souhlasit s tím totiž podle koaliční smlouvy musí i předseda příslušné strany, ale Andrej Babiš je proti Ťokovu konci.

„Podle toho, jak ČSSD dopadla v krajských volbách, v žádném případě ministry měnit nebudeme,“ prohlásil v Událostech ČT s tím, že se ze Sobotkovy strany jedná jen o marketingovou akci a divadlo pro straníky, ve kterém chce ukázat svou silnou pozici.

Hodinu před jednáním se šéfem kabinetu proto vystoupí Dan Ťok po boku Andreje Babiše na brífinku, kde hodlá před kamerami svou práci hájit. „Pan Sobotka nemá rád schopné lidi. Že někdo dělá na ministerstvu dopravy to, co má, a že to funguje, mu musí asi velmi vadit,“ vzkázal do Strakovy akademie.

Výhrady k Hermanovi má Zeman i Sobotka

Nezájem o jakoukoliv změnu v obsazení ministerských postů pak avizoval i předseda lidovců Pavel Bělobrádek; zde do vlády pro změnu vstupují zájmy prezidenta Zemana, který by ocenil odchod lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana kvůli tomu, že (k nelibosti čínské ambasády) přijal tibetského duchovního vůdce dalajlamu.

Kritický je ale i premiér. „Pan ministr Herman nemá na ministerstvu kultury úplně oslnivé výsledky. To je věc, na které se pravděpodobně velmi objektivně shodneme,“ prohlásil. „Pan premiér má samozřejmě plné právo hodnotit práci členů své vlády. Jsem s ním v pravidelném kontaktu a při plánované schůzce 24. 11. budeme o těchto věcech jistě hovořit,“ reagoval sám ministr.

Sobotka se kvůli složení vlády po kolečku ministerských schůzek s Babišem a Bělobrádkem navzdory jejich odmítavým postojům přesto setká – a případné změny jim bude chtít navrhnout. „Na mé gusto to řekli příliš rychle a příliš brzy. Při vší úctě, nejsou v pozici předsedy vlády, nemají odpovědnost za celé fungování vlády,“ uvedl.

V Otázkách Václava Moravce zdůraznil, že nechce porušit koaliční smlouvu, která dává právo šéfům koaličních stran nominovat ministry za své strany. „Jsem připravený koaliční smlouvu respektovat, ale nemohu se zbavit odpovědnosti za celou vládu,“ uvedl. „Ale v případě, že výsledky nebudou uspokojivé, budu usilovat o souhlas příslušné koaliční strany.“