Premiér odmítá, že by za výměnou ministrů stála příprava na sjezd ČSSD

UDÁLOSTI: Za vládní rošádou nestojí sjezd, říká Sobotka (zdroj: ČT24)

Předseda vlády Bohuslav Sobotka odmítl, že by za oznámeným koncem ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a šéfa vládních legislativců Jiřího Dienstbiera stála jeho vlastní snaha posílit si v ČSSD pozici před březnovým volebním sjezdem.

Záměr změnit sociálnědemokratické zastoupení ve vládě avizoval premiér a šéf ČSSD Sobotka minulý týden ve svém dopise spolustraníkům. Uvedl, že se chce sejít se všemi sedmi ministry nominovanými za ČSSD a bilancovat s nimi. Někteří z nich jsou prý unaveni, a proto potřebují vystřídat.

Deklarovaným cílem změn je posílit před sněmovními volbami práci kabinetu a také zvýraznit vládní zásluhy sociální demokracie. V krajských volbách totiž dokázal Lidový dům obhájit vítězství jen ve dvou krajích (před čtyřmi lety zvítězil v deseti), stranické preference pro sněmovní volby se navíc propadají až na polovinu zisku, se kterým by mohlo z hlasování vyjít koaliční hnutí ANO.

Konkrétní jména odcházejících a nově příchozích ministrů pak Lidový dům zveřejnil v pátek odpoledne. Šéfa vládních legislativců a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera střídá Jan Chvojka, na pozici ministra zdravotnictví zastoupí Svatopluka Němečka ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. A právě odcházející Jiří Dienstbier premiérovu motivaci zpochybnil.

Dienstbier: Mám věrohodné informace

Už ve čtvrtek ostře vystoupil proti některým členům sociální demokracie, když uvedl, že se ho z vlády snažila dostat část strany, mimo jiné účastníci povolební lánské schůzky Jeroným Tejc a Jiří Zimola, a také blíže nespecifikovaná pražská mafie. V pátek pak naznačil, že se ho premiér zbavil výměnou za slib, že nebude mít ve volbě předsedy strany protikandidáta.

„Mám věrohodné informace, že někteří pražští členové tlačili na mé odvolání a nabízeli jako protiplnění to, že pomohou s prosazením některých věcí, jako jsou volební řády, a také že proběhlo jednání s nějakými jihomoravskými sociálními demokraty, že by se třeba nemusel stavět protikandidát předsedovi na sjezdu,“ uvedl Dienstbier doslova.

Jiří Dienstbier: O svém odvolání jsem se dozvěděl v pondělí večer (zdroj: ČT24)

Sobotka: Ta věc se netýkala sjezdu

ČSSD bude o složení svého vedení rozhodovat už v březnu na brněnském volebním sjezdu, který zároveň uvnitř strany rozdá karty před blížícími se sněmovními volbami, jež Česko čekají na podzim 2017. Sobotka ale Dienstbierův pohled odmítá.

„Ta věc se netýkala sjezdu, teď jsme řešili změny ve vládě. Rozhodl jsem to přirozeně sám a konzultoval jsem to s vedením,“ uvedl na adresu personálních změn v ministerských postech. Že nešlo o záležitost motivovanou poměry ve straně, potvrdil i druhý muž ČSSD Milan Chovanec: „Musím to absolutně vyloučit.“

Interpretaci ministerské rošády coby vnitrostranického obchodu odmítl také jihomoravský sociální demokrat a jeden z politiků, kteří měli podle Dienstbiera usilovat o jeho pád – Jeroným Tejc. „Nepovažoval bych to za obchod,“ prohlásil. „Premiér se rozhodl obměnit tým na základě výsledků voleb a to je jeho právo.“

Podstatně neurčitěji než Dienstbier pak svůj odchod z vládních řad komentoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček: „Je to evidentně politické rozhodnutí, co za tím je, to můžu jen spekulovat a časem se to ukáže.“ Na adresu svého nástupce, pražského sociálního demokrata a ředitele motolské nemocnice Ludvíka dodal, že resort „určitě bude schopen řídit profesionálně“, ale že si neumí představit změny, ke kterým by v úřadu mohlo během zbývajících jedenácti měsíců vládního mandátu dojít.

Marksová chce kandidovat na místopředsedkyni

V uplynulých dnech se spekulovalo také o tom, že by z vlády měla odejít jediná sociálně demokratická ministryně, šéfka resortu práce Michaela Marksová. I s ní se premiér sešel, k jejímu odvolání ale nedošlo. „Vyjasňovali jsme si řadu nedorozumění, protože mám pocit, jako kdyby měl pan premiér jiné informace, než co se na ministerstvu doopravdy děje,“ prohlásila.

Zároveň dodala, že zvolená forma výměny jejích stranických kolegů podle ní nebyla ideální, a potvrdila, že má zájem se v březnu ucházet o účast ve stranickém vedení. „Pravděpodobně budu opět kandidovat na místopředsedkyni,“ oznámila. Stejně jako ve vládním týmu ČSSD je Michaela Marksová i v předsednictvu strany jedinou ženou, sociální demokracii k tomu zavazují vlastní stanovy.