Ministerstvo varuje: Nepijte alkohol nejasného původu

Praha - Ministerstvo zdravotnictví v reakci na současnou vlnu otrav a zatím sedmi úmrtí na metylalkohol varovalo obyvatelstvo před pitím alkoholických nápojů, u kterých není jasný a zaručený původ, tedy jsou v neoznačených skleněných a PET lahvích, demižónech či kanystrech.

„Situace je velmi vážná, proto by si lidé měli dát pozor na veškeré alkoholické nápoje v neoznačených či neoriginálně uzavřených skleněných lahvích, PET lahvích, demižónech a kanystrech bez přelepení uzávěru kolkem a bez řádných údajů o původu a složení výrobku,“ uvedl ve varování ministr Leoš Heger (TOP 09).

Otravu metylalkoholem prozradí rozmazané vidění

Lidé by se podle něj měli řídit při podezření na otravu metylalkoholem doporučeními toxikologického informačního střediska. Metylalkohol podle chuti poznat nelze, také příznaky se zpočátku neliší od běžné otravy alkoholem. Nejdříve jsou pocity příjemné jako dobrá nálada, zlepšení sebedůvěry, později začne bolet hlava a postižený zvrací.

Zornice jsou rozšířené a nereagují na světlo. Otravu metylalkoholem mohou prozradit typické poruchy zraku - rozmazané vidění, výpadky zorného pole, poruchy rozlišení barev, později osoby upadají do bezvědomí.

O informace si můžete zavolat či napsat

V případě dotazů, jak postupovat, se lékaři i laická veřejnost může obrátit na vedoucího lékaře toxikologického informačního střediska Sergeye Zakharova, telefon:

  • 224 919 293
  • 224 915 402

nebo mohou požádat o radu mailem:

  • tis@vgn.cz
  • sergey.zakharov@vfn.cz

Bližší informace najdete na stránkách Toxikologického informačního střediska.  

Experti z pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) zdarma prověří zájemcům jejich domácí alkohol, zda neobsahuje jedovatý metylalkohol.

Odborníci zdarma otestují každému zájemci do pěti vzorků. Stačí vzorek deseti mililitrů lihoviny uzavřené v lahvičce.

První vzorky mohou lidé přinést na chemický jarmark, který se koná ve čtvrtek 13. září v Technické ulici na Praze 6. Zde si budou moci vyzvednout i speciální nádobku na vzorky, ty je ale možné přinést i ve vlastní uzavíratelné lahvičce. Návštěvníci jarmarku se také mohou jít podívat přímo do laboratoře na speciální přístroj na analýzu alkoholu.

V pátek a v pondělí mohou přijít zájemci se vzorky na oddělení komunikace budovy A v Technické ulici číslo 5 do místnosti 205. 

První pomoc - vypít alkohol. Ale kvalitní

Jako první pomoc se při podezření na otravu metylalkoholem doporučuje vypít co nejdřív jedno až dvě deci čtyřicetiprocentního kvalitního alkoholu. Alkoholický nápoj lze zředit vodou nebo džusem, pak je třeba rychle kontaktovat záchrannou službu.

Úspěch léčby závisí na včasnosti, kdy je zahájena. Jako protijed se používá alkohol, který se podává i po několik dní, často souběžně s použitím umělé ledviny. Dialýza odstraní z těla metylalkohol i jeho jedovaté zplodiny, které poškozují sítnici a optický nerv.

Metanol je v minimálním množství součástí každého alkoholu. Klasickou, ani domácí destilací ho smrtelné množství podle expertů vzniknout nemůže. „To jsou taková kvanta, že metanol tam byl podle mě nějak namíchán,“ domnívá se chemik Ostravské univerzity Rudolf Peter. Podle norem může být v jednom litru alkoholu maximálně 12 gramů metanolu. Množství, které dokáže člověka otrávit, je zhruba jeden mililitr metanolu na jeden kilogram váhy.

Ročně se v Česku prodá asi 55 milionů litrů lihovin. V pěstitelských pálenicích si za stejnou dobu zákazníci opatří kolem pěti až šesti milionů litrů čistého alkoholu. Majitelé pálenic se dušují, že od nich problémový alkohol pocházet nemůže. Zároveň ale přiznávají, že úřady kontrolují jejich palírny jen minimálně.

Otrava metanolem tématem Událostí (zdroj: ČT24)