Obrana se cítí poškozená, připojuje se k řízení kauzy CASA

Praha - Ministerstvo obrany se jako poškozený s nárokem na náhradu škody připojilo k trestnímu řízení v kauze pořízení letounů CASA pro českou armádu. Policie výši škody vyčíslila na 658,5 milionu korun. Vlastní vyčíslení ze strany ministerstva je ale podle jeho mluvčího Jan Pejška nemožné vzhledem k nedostatku informací.

Obrana při vyšetřování případu spolupracuje s policií a kriminalistům poskytla všechny potřebné podklady, uvedl mluvčí. Právě policie ministerstvu doporučila, aby se k trestnímu řízení jako poškozené připojilo. Po právním rozboru tak resort, zastoupený ředitelem sekce vyzbrojování Pavlem Bulantem, do jehož úseku pořízení letadel spadá, skutečně učinil.

Připojení se k trestnímu řízení bylo jednou z podmínek policie, aby lidé z ministerstva mohli nahlížet do vyšetřovacího spisu, podotkl Pejšek.

Nákup dopravních letadel CASA, které provázely při provozu problémy, byl podle některých odborníků i médií podezřelý a předražený. Protikorupční policie viní bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele, sněmovna ji v létě vydala k trestnímu stíhání.

Vláda schválila pořízení čtyř španělských transportních letadel CASA C-295M v dubnu 2009. Součástí kontraktu za 3,5 miliardy korun měla být výměna jednoho z letadel za pět bitevníků L-159 vyřazených českým letectvem. Letouny armáda, která preferovala jiné stroje, převzala v roce 2010.