Nečasův „dalajlamismus“ pohněval opozici i Schwarzenberga

Praha - Včerejší vyjádření premiéra Petra Nečase (ODS), podle nějž podpora vyjadřovaná ruským aktivistkám ze skupiny Pussy Riot či dalajlamovi může ohrozit český export, vyvolalo reakce na české politické scéně. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny uvedl, že je z takového postoje zděšený. Podobně hovoří i Schwarzenbergova TOP 09. Předsednictvo se za svého šéfa postavilo s tím, že slova jsou velice nešťastná a mohou zpochybnit dosavadní směřování české zahraniční politiky. Opoziční ČSSD vše chápe jako redukci na nástroj vnitropolitického boje, což si podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka zahraniční politika nezaslouží.

„Ten projev mezi řádky říká, že třeba v případě exportu jde o to hodit v případech velkých mocností otázku lidských práv přes palubu. Všude to bude interpretováno jednoznačně: že se nechceme dotýkati velkých a bohatých států,“ uvedl Schwarzenberg pro LN. „Předsednictvo TOP 09 je toho názoru, že projevit slabost vůči autoritativním režimům je vždy chybným krokem,“ uvedla později mluvčí strany Alžběta Plívová.

Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska je vyjádření předsednictva „komentářem k tomu, co velice zaskočilo našeho předsedu“. Schwarzenberg jako ministr zahraničí podle Kalouska usiluje o čitelnou zahraniční politiku a má v tom podporu své strany. S ODS však o věci TOP 09 na stranické úrovni jednat nebude. „Bylo by možná dobře, aby pan premiér své výroky více konzultoval s vlastním ministrem zahraničí, ale to ať si vyříkají ti dva pánové,“ poznamenal.

Nečas: Adorování Pussy Riot je vrcholem nevkusu

Nečas svůj proslov přednesl v pondělí v rámci mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. „Musíme také zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu. Umělé a falešné adorování takové záležitosti, jako je ruská skupina Pussy Riot, něco, co je vrcholem nevkusu, a v žádném případě ne něco, co symbolizuje svobodu a demokracii. Přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, a to má potom dopad na toto exportní teritorium,“ řekl mimo jiné Nečas.

A pokračoval kritikou podpory dalajlamy. Tu premiér podle svých slov vnímá jako vzývání režimu, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter a měl by „polofeudální, teokratický charakter se silnými autoritativními prvky“. Přesto podle něj podpora lidských práv nadále musí zůstat klíčovou v české zahraniční politice.

Karel Schwarzenberg:

„Vždyť v otázce Tibetu se tam přebírá čínská propaganda, jako kdyby šlo o to nastavit stav z před x let. O to ale vůbec nejde. Toto vyjádření je poklona před režimem. A já stále doufám, že žádný český ministr zahraničí nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva. Proti diktátorům se musí postupovat stejně, ať jsou jakkoli velcí.“

ČSSD: Nečas se chtěl zavděčit Klausovi

Podle místopředsedy ČSSD Zaorálka se Nečas svými výroky snaží zlepšit své vztahy s prezidentem Václavem Klausem. České republice podle něj škodí, že vláda nemá na významná zahraničněpolitická témata jednotný názor. „Takto se nedá vyjadřovat k lidskoprávním otázkám. Na nich by se měly vládní strany nejprve ujednotit a pak podle toho dělat nějakou strategii,“ podotkl.

Relativně kriticky se na Nečasovu adresu vyjádřila i místopředsedkyně Karolína Peake (LIDEM). „Pokud máme nějaké zásady, a já doufám, že máme, měli bychom je ctít, i když z toho výhody nekoukají,“ konstatovala s tím, že v opačném případě se z nich jinak stávají prázdné proklamace. „Není na škodu si třeba připomenout, jaký význam pro nás mělo přijetí Václava Havla francouzským prezidentem Mitterandem v Praze na konci osmdesátých let.“

Nečasova slova minimálně za rozpačitá označili i prezidentští kandidáti.

  • Jan Fischer: „Mrzí mě, že premiér Petr Nečas tak tvrdým způsobem a bez zjevného důvodu zaútočil proti obráncům lidských práv v Tibetu a v Rusku. Byznys nemůže mít navrch nad svobodou. Navíc v sázce je i dobrá pověst a mezinárodní postavení České republiky.“
  • Přemysl Sobotka (ODS): „Je to vyjádření premiéra Nečase. Za sebe se budu vždycky snažit, aby lidská práva byla dodržována ve všech zemích a zároveň jsme se starali o zájmy České republiky, tak jak to dělají všechny země Evropské unie.“

Exministr zahraničí Kohout: Je to začátek debaty o vztahu zahraniční a proexportní politiky

Prezident Smíšené česko-čínské komory a exministr zahraničí Jan Kohout vnímá Nečasovy výroky jako začátek nezbytné a potřebné veřejné debaty o vztahu zahraniční politiky a proexportní politiky jako protikrizového faktoru. Kohout se domnívá, že vztahy mezi ČR a Čínou jsou už delší dobu na nejhorší úrovni mezi všemi zeměmi EU. Důsledkem toho prý je nevyužitý potenciál vzájemné obchodní výměny i ekonomické, vědecké a další spolupráce. „Nepředpokládám, že jeden výrok, byť premiéra, bude mít okamžitý pozitivní dopad na vztahy s Čínou. K tomu je zapotřebí souladu celé vlády, všech jejích členů,“ uvedl.

Ke kauze se vyjádřil i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). „Jako ministr průmyslu mohu říci, že bychom o vztahu ČR k některým zemím měli ve vládě začít rychle a seriózně diskutovat,“ míní. Na strojírenském veletrhu v Brně prý z rozhovorů s některými exportéry cítil, že jim některé zahraničně politické postoje vadí a komplikují přístup na zahraniční trhy. Podle ministra je proto potřeba najít variantu, která zohlední postoj ČR v otázce ochrany lidských práv, ale zároveň nebude překážkou pro české firmy.

Vydáno pod