Poslanci se přeli o zahraniční politiku. Podle pravice míří na východ

Česká zahraniční politika je slabá a nesrozumitelná. Ve sněmovně to na mimořádné schůzi svolané na popud pravice řekl předseda ODS Petr Fiala. Podle Františka Laudáta (TOP 09) navíc směřujeme na východ, což považuje za riskantní. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale postoj vlády hájil. Zahraniční politika je podle něj transparentní a má jasnou koncepci. Čínu pak označil za důležitého ekonomického partnera. Za dobu fungování současné vlády podle něj výrazně vzrostly obchodní příležitosti pro tuzemské firmy.

Mimořádnou schůzi k zahraniční politice vyvolala pravicová opozice. Důvodem bylo prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů k česko-čínským vztahům, k němuž došlo po schůzce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou. Program schůze se sice nepodařilo schválit, poslanci s přednostním právem ale před hlasováním debatovali téměř tři hodiny.  

Pro širší diskusi o zahraniční politice hlasovalo 36 ze 119 přítomných poslanců zejména z řad TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu a také vládní KDU-ČSL. Proti bylo 70 členů dolní komory, hlavně z koaličních ČSSD a hnutí ANO a opoziční KSČM. Další komunističtí poslanci nepodpořili návrh programu tím, že se hlasování zdrželi.

Fiala: Nejednota vytváří zmatek a vakuum, které zaplňuje Zeman

„Poslední vývoj událostí jasně ukazuje, že aby Česko uspělo v obhajobě národních zájmů, musí mít jasnou zahraniční politiku, která má širokou podporu,“ zdůraznil Fiala před hlasováním o programu schůze. Upozornil také, že nejenže neexistuje shoda mezi koalicí a opozicí, ale ani samotná vláda není jednotná. „Setkání ministra kultury s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou a chaotická reakce vlády je jen špička ledovce,“ dodal.

Nejednota navíc podle Fialy vytváří zmatek a vakuum, které zaplňuje prezident Miloš Zeman. Jeho aktivity vedou ke zpochybnění euroatlantického směřování, soudí. Pravice proto volá po širší debatě politických sil, z níž by vzešla shoda na cílech zahraniční politiky.

Postoj ODS podpořil i předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. Uvedl, že ve světě dramaticky narůstá napětí, přičemž Česko směřuje na východ. Vláda by podle něj měla přiznat, že její ekonomická diplomacie v hledání nových trhů na východě selhala. Kabinet je navíc podle Laudáta přeborníkem v okopávání Evropské unie a až za hranou okopávání a zpochybňování obranné aliance.  

Sobotka: Čína je důležitý partner, obchod roste

Premiér ale českou zahraniční politiku bránil. Má podle něj jasné priority a koncepci schválenou všemi členy vlády. Ta počítá s Čínou jako důležitým ekonomickým a politickým partnerem. Je třeba k tomu přistupovat s chladným rozumem, ne s hysterií, řekl poslancům v reakci na výtky, podle nichž je zahraniční politika Česka nesrozumitelná a nejednotná. 

Vyzdvihl také, že za dobu fungování současné vlády výrazně vzrostly obchodní příležitosti pro tuzemské firmy: „Je evidentní, že rozmrazení vztahů s Čínou otevřelo nové obchodní možnosti. A to nejenom těm, kdo se snaží do Číny vyvážet, ale otevřelo to také možnosti v domácím turistickém ruchu, v českém lázeňství i zdravotnictví.“ Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) dodal, že česko-čínská spolupráce má velký potenciál obzvlášť v oblasti vývoje.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Souhlasím s tím, že nejednotnost zahraniční politiky nás poškozuje. Proto jsem hned na úvod zmínil fakt, že máme transparentní zahraniční politiku a že máme schváleny klíčové dokumenty, které ji rámují,“ uvedl premiér. „Říkáme v zahraničí totéž, co říkáme tady doma. A byl bych rád, aby to platilo pro všechny, kdo naši zemi v zahraničí reprezentují,“ dodal předseda vlády.

TOP 09 chtěla pro EET dvouletý odklad

Po debatě o zahraniční politice následovala další mimořádná schůze svolaná pravicí. Ani zde ale opozice program neprosadila a hovořili tak opět jen řečníci s přednostním právem. Poslanci mluvili o problémech při dostavbě dálnice D8 mezi Prahou a Ústím nad Labem, TOP 09 chtěla prosadit dvouletý odklad zavedení EET. 

Systém elektronické evidence tržeb má být spuštěn v první fázi od prosince pro hotely a restaurace, pilotní provoz už začal. Další odvětví se budou zapojovat v následujících měsících. Poslanci TOP 09 v novele navrhovali, aby evidence tržeb začala platit od roku 2019, a to pro všechny. Slibují také, že pokud budou po sněmovních volbách v příštím roce ve vládě, celý systém zruší.

Vydáno pod