Moderátor Vlado Štancel zemřel. V Černých ovcích působil přes dvacet let

V dvaapadesáti letech ve čtvrtek náhle zemřel moderátor pořadu České televize Černé ovce Vlado Štancel. Na tvorbě pořadu se podílel od roku 1995. Vedle moderování se ale věnoval i loutkovému divadlu, napsal několik scénářů a řadu her také režíroval.

Vlado Štancel vystudoval loutkoherectví na DAMU a divadlu se také řadu let věnoval. Působil například v pražském Minoru, kde napsal a režíroval několik inscenací. Dva roky zde byl také uměleckým ředitelem.

Veřejnosti je ale známý především jako redaktor a moderátor Černých ovcí, se kterými spolupracoval od roku 1995. Pro pořad natočil stovky reportáží a moderoval přes tisícovku vydání. Byl rovněž spoluautorem a moderátorem publicistického pořadu Testoviny, jenž je nyní součástí Černých ovcí.

Připomeňte si: Vlado Štancel a experimenty Černých ovcí (zdroj: ČT24)

Černé ovce už budou navždy jiné

„Při skládání týmu jsem hledal osobnost, která bude kreativní a dokáže k publicistice přistoupit originálním způsobem. Objevil jsem Vlada, který byl v té době hercem divadla Minor. Za 21 let naší spolupráce se vypracoval z nápaditého reportéra v osobitého moderátora,“ vrací se k letům vzájemné spolupráce dramaturg Černých ovcí Jan Chaloupecký.

Odchodem Vlada ztrácíme kolegu, kterého nebudeme umět nahradit. Od dnešního dne už budou Černé ovce navždy jiné.
Jan Chaloupecký
dramaturg pořadu Černé ovce

„V obou činnostech se nikdy nespokojil s rutinou, vždy hledal nové přístupy a záleželo mu na tom, aby výsledky jeho práce diváky zajímaly,“ dodal s tím, že pořad ztratil kolegu, kterého nebudou umět nikdy nahradit. 

Štancel se v minulosti podílel i na pořadu Česká soda a napsal také několik televizních scénářů – například k pohádce Peklem s čertem. K oblíbeným loutkám se po letech opět vrátil loni. V kladenském Divadle lampion režíroval Čertovskou pohádku, kterou na motivy Josefa Štefana Kubína napsala jeho žena Zuzana. 

Poslední Černé ovce Vlado Štancela (zdroj: ČT24)