Počet otrávených metylalkoholem se už vyšplhal na šestnáct

Praha - V Česku se objevily další případy otravy metylalkoholem. V příbramské nemocnici leží muž ve vážném stavu. Další dva pacienti jsou muži ze severu Moravy, leží v ostravské nemocnici. V přerovské nemocnici jsou podle posledních informací dva pacienti s vážným podezřením na otravu. Laboratorní testy u nich prokázaly vysokou hladinu metanolu v krvi. Oba jsou v kritickém stavu. Jedovatý metylalkohol už zabil tři lidi. Nejvíc otrávených je z Havířova. Pacienti si navíc zřejmě ponesou trvalé následky.

Na severní Moravě se otrávilo podle posledních zpráv 11 lidí, na jižní Moravě další dva a jeden ve středních Čechách, poslední dva případy hlásí Přerov. Stát kvůli tomu zahájil rozsáhlé kontroly alkoholu v obchodech a restauracích. Podle chemiků při výrobě lihovin určité množství metylalkoholu vzniká. Koncentrace jsou ale velmi nízké. Současné otravy tak podle odborníků nebudou náhodné. „Nemyslím si, že to je chyba při výrobě, každopádně to tam asi někdo přidal. Otázka je, jestli záměrně, nebo ne,“ řekl ČT chemik Josef Lukáš.

„Včera večer nám oznámila příbramská nemocnice, že přijali pětašedesátiletého muže, který je otráven metylalkoholem. Na ošetření přišel sám,“ prohlásila Monika Schindlová, mluvčí policie Příbram. Muž nejprve viděl černobíle, posléze ale oslepl úplně. Nyní leží ve vážném stavu na jednotce ARO. „Je udržován v umělém spánku,“ dodala mluvčí. Alkohol, konkrétně vodku, si zakoupil v jedné příbramské prodejně. Vypil zhruba sedm panáků. Obchodem je přitom překvapivě servis domácích spotřebičů, který má především prodávat a opravovat ledničky. Ve skutečnosti ale slouží spíš jako smíšené zboží, kde se prodává jídlo i alkohol.

Likérka Drak odmítá, že by lihoviny s metylalkoholem byly od ní

Policie zkontrolovala kamennou prodejnu a v obchodě zabavila alkohol v šestilitrových plastových barelech, na nichž byly uvedené nápisy „originál vodka jemná“ nebo „tuzemák“, a na etiketě byla jako výrobce napsána Likérka Drak. Policisté zjišťují, odkud alkohol pochází a jestli nejde o stejný zdroj otravy jako v případech na Moravě. Podle jejich podezření měl pocházet z jednoho příbramského supermarketu, policejní zátah proto bezprostředně zažily i tamní sklady. „Jde o šestilitrové plastové barely s vodkou,“ řekla Schindlerová. Supermarket k celému případu mlčí.

Likérka Drak ale odmítá, že by lihoviny s metylalkoholem pocházely od ní. Už v minulosti se totiž objevily lahve s padělanou etiketou této firmy. „Mám tady už dva měsíce stálý daňový dozor, u každé výroby a vývozu jsou pracovníci celní správy. Někdo prostě zneužil ten kanystr. Dnes to můžu být já, zítra může být takto poškozená jiná likérka. Většinou se říká, že se to vozí z Polska,“ řekl ČT jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga.  

Metylalkoholem se otrávili rovněž dva muži ze severu Moravy, kteří už jsou v péči lékařů ostravské nemocnice. Jde o muže ve věku 58 a 66 let. Starší z nich je na jednotce intenzivní péče. Je při vědomí, ale bude mít trvalé následky - přišel o zrak. Alkohol si koupil ve stánku, kde se stáčel z plastových lahví. Druhý muž je na tom ještě hůře - nachází se na jednotce ARO v hlubokém bezvědomí. U obou případů byla otrava potvrzena.

Nejvíc lidí se otrávilo v Havířově

V pátek byla v havířovské nemocnici přijata další pacientka. „Na základě informací z médií si sama zavolala záchrannou službu, během převozu už byla téměř v bezvědomí,“ poznamenal Jaroslav Lux, náměstek ředitele nemocnice v Havířově. Nemocnice ještě ten den informovala odbor zdravotnictví Moravskoslezského kraje, aby pomohl informovat další zdravotnická zařízení. „Už jsme měli k dispozici jen jednu umělou ledvinu. Další pacient byl pak přijat v Orlové,“ řekl Lux.

Na oddělení ARO zůstávají tři pacienti. Jedna z pacientek je nadále na jednotce intenzivní péče. „Pacienti často přicházejí pozdě. Samotný metanol není tolik toxický, nýbrž jeho metabolity, které vznikají zhruba 24 hodin po požití. V té době se ale u příchozích pacientů již ukazují poškození centrální nervové soustavy,“ konstatoval primář ARO Robert Bocek. Pacientům se podává následně etanol a jsou připojeni k dialýze. Celkem nemocnicí prošlo šest pacientů.

„Dnes je to přesně týden, co jsme přijali prvního pacienta. Od té doby se už podezřelý alkohol podařilo zajistit. Možná jsme zabránili mnohem větší tragédii,“ řekl Lux, „zaráží nás, že je to vůbec možné, že se alkohol čepuje v trafikách, což jsem vůbec nevěděl. Je důležité, aby si lidé dali pozor nejen na to, s kým pijou, ale i co pijou.“

Vladimír Steiner, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin: 

„Jde o čin kriminální, nemohlo to být z podomácku vyrobeného destilátu, tam ty hranice metanolu jsou totiž podstatně nižší, nezpůsobí to smrt. Mohlo se na druhou stranu jednat o metanol, který se dováží například pro Českou rafinérskou, pro výrobu metylesteru z řepkového oleje. Dováží se ho velké množství a jeho cena je proti dováženému etanolu méně než poloviční.“

Lékařská péče
Zdroj: ČT24

V Kyjově mezitím zasedl kvůli případu otravy metylalkoholem krizový štáb. Sešli se zde starostové okolních obcí, ředitel nemocnice i policisté. Stále není jasné, kde se devětadvacetiletý muž, jenž leží ve zdejší nemocnici, otrávil. Podle policie a svědků se muž v noci z pátku na sobotu vyskytoval v hospodách ve Veselí nad Moravou. Pacient je stále v kritickém stavu, v umělém spánku. Jeho prognóza není podle lékařů příliš nadějná.

Další pacient leží ve vážném stavu ve znojemské nemocnici. U něj je ale již jisté, že si alkohol přivezl právě z Havířova.

Kvůli otravě lidí na severu Moravy už padlo první obvinění

Vyslechl si ho šestatřicetiletý muž, který se bude zodpovídat z trestného činu proti životu a zdraví. Jestli ale závadný alkohol vyráběl, nebo jen prodával, policie tají.

Otrava metylalkoholem je v ČR velmi řídká, podle dostupných informací výjimečná. Pokud ale člověk „špatný“ alkohol vypije, nemá šanci poznat to podle chuti. Jako první pomoc se při otravě metylalkoholem podává čistý alkohol, který působí jako protijed. Počáteční příznaky otravy metylalkoholem jsou podobné opilosti. Vážné obtíže se objeví až za více hodin, většinou za 18 až 24 hodin, interval je delší, když člověk pil i normální alkohol. Postiženého bolí hlava, zvrací, vidí rozmazaně, má rozšířené zornice, zrychleně dýchá, je utlumen, může upadnout do bezvědomí či kómatu. Má křeče, klesne mu tlak, srdce bije zrychleně nebo zpomaleně. Smrt nastává zástavou dýchání, tedy obrnou dýchacího traktu.