Soud zrušil senátní volby v Mostě, budou znovu od začátku

Do Senátu mohou znovu kandidovat všichni včetně Dernerové (zdroj: ČT24)

Nejvyšší správní soud zrušil senátní volby na Mostecku, kde původně křeslo obhájila kandidátka hnutí Severočeši.cz Alena Dernerová. Kvůli rozkolu v hnutí podali proti volbám stížnost sami Severočeši, část z nich nepovažovala Dernerovou za jejich řádnou kandidátku. Soud rozhodl, že se budou volby opakovat od samého počátku, tedy včetně přihlašování kandidátů.

Alena Dernerová již není znovuzvolenou senátorkou za Mostecko. Nejvyšší správní soud rozhodl, že nejvhodnější řešení je volby uskutečnit znovu – nejen hlasování, ale i přihlašování kandidátů. Právě kvůli způsobu nominace Aleny Dernerové a nepodařenému pokusu o její stažení z voleb si část hnutí Severočeši na volby stěžovala. O křeslo v horní komoře se tak mohou ucházet jak původní, tak i další noví kandidáti.

  • Opakované senátní volby vyhlásí v obvodu Most prezident republiky.
  • Podle volebního zákona by se měly volby opakovat nejpozději 90 dnů poté, co soud shledal návrh na neplatnost říjnových voleb opodstatněným.

Mostecký magistrát totiž odmítl stažení Aleny Dernerové, které mu oznámila tehdejší první místopředsedkyně Severočechů Hana Jeníčková. Zdůvodnil to pochybností, zda je Jeníčková oprávněna za hnutí hovořit. Podle volebního senátu NSS ale úřad má vzít odvolání kandidáta zmocněncem pouze na vědomí. Odmítnutí tak bylo nezákonné a podle soudu je nelze omluvit či překlenout tím, že Dernerová volby vyhrála.

„Argumentovat svrchovanou vůlí voličů by bylo nebezpečným precedentem,“ konstatoval soudce zpravodaj Tomáš Langášek. Míní, že kdyby NSS volby uznal jako platné, znamenalo by to, že by magistrát mohl rozhodovat, kdo se smí, anebo nesmí voleb zúčastnit.

Je právem politické strany autonomně rozhodnout, kdo za ni bude ve volbách kandidovat. Projevem tohoto ústavně chráněného práva je též oprávnění do konání voleb odvolat z voleb kandidáta, jehož do voleb politická strana nominovala. Nelze obecně připustit, aby volební orgány, které mají podle volebního zákona vzít odvolání na vědomí a k hlasům odevzdaným pro odvolaného kandidáta nepřihlížet, posuzovaly, zda odvolání kandidáta je či není v zájmu politické strany.
Tomáš Langášek
Soudce

Zrušení výsledků voleb je v Česku výjimečné, naposledy tak Nejvyšší správní soud rozhodl v roce 2004, jeho verdikt však později anuloval Ústavní soud.

Dernerová i Šlégr budou kandidovat znovu

Verdikt berou příznivě obě frakce Severočechů. Podle jejich předsedy Bronislava Schwarze je důležité, že se volby v Mostě zopakují celé, a Dernerová tak může kandidovat znovu. Soud pochválila i Hana Jeníčková. „Skláním se a smekám klobouk. Považuji ho (odůvodnění) za velmi rozumné, velmi moudré,“ uvedla.

Alena Dernerová, která rozhodnutím soudu přišla o obhájené křeslo v horní parlamentní komoře, oznámila, že se opakovaných voleb zúčastní. Dernerová je nestranice, a tak zvažuje i to, že bude kandidovat pod hlavičkou jiného politického subjektu než rozhádaných Severočechů. „Už jsem měla nabídky z jiných stran. Lidé mi už nabízeli i to, že začnou sbírat podpisy, že to pro mě udělají,“ podotkla. 

Utká se i se svým rivalem z druhého kola Jiřím Šlégrem. Ten kandidoval za ČSSD, za niž v minulosti zasedal i v Poslanecké sněmovně. „Nevidím důvod, proč bych se neúčastnil,“ podotkl. Zároveň však přiznal, že netuší, jaký vliv bude rozhodnutí soudu mít na voliče.

Zpětvzetí stížnosti soud neuznal

Bronislav Schwarz se snažil zastavit soudní přezkum senátních voleb v Mostě a žádal o zpětvzetí stížnosti, které za hnutí podala Hana Jeníčková. Nejvyšší správní soud to však odmítl. Schwarze sice valná hromada hnutí zvolila předsedou, soud jej však nepovažoval za oprávněného zástupce.

Podle NSS Schwarz jednoznačně neprokázal, že je za Severočechy oprávněn jednat. Podle předsedy senátu Tomáše Langáška má soud pochybnosti o právoplatnosti jeho zvolení. Schwarz tak ve sporu vystupuje pouze jako svědek. Za zástupkyni hnutí soud považuje Hanu Jeníčkovou, která zpochybňuje platnost letošní valné hromady a Schwarzovu volbu.

Podle Schwarzovy výpovědi chtěla Hana Jeníčková odvolat ze senátních voleb Alenu Dernerovou kvůli osobní mstě. „Paní Dernerová měla jediná odvahu označit paní Jeníčkovou za symbol korupce na Mostecku,“ řekl Schwarz. Připomněl také, že Jeníčková, která bývala náměstkyní mosteckého primátora, v pondělí dostala nepravomocně podmínku za maření přípravy a průběhu komunálních voleb v roce 2014.

Bronislav Schwarz
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Předsedou znovu a znovu

Bronislav Schwarz se letos stal předsedou hnutí již potřetí za tři roky. Poprvé ho zvolilo předsednictvo – včetně Hany Jeníčkové – na podzim 2013, kdy se však již hnutí začalo rozpadat, což naznačil nejprve rozkol v mosteckém městském zastupitelstvu. Ministerstvo vnitra však takovou volbu prohlásilo za neplatnou.

Schwarz se v únoru 2014 stal předsedou znovu na valné hromadě. Její výsledky však zneplatnil soud letos v létě. Hnutí pak nemělo předsedu, ale kvůli úřednímu přehlédnutí naopak mělo dva první místopředsedy – každého z jiného křídla.

Stažení kandidátů do zastupitelstva i Senátu

Jednou první místopředsedkyní byla Hana Jeníčková, která jako volební zmocněnkyně Severočechů nechala stáhnout všechny jejich kandidáty z krajských voleb v Ústeckém kraji a také Alenu Dernerovou ze senátních voleb na Mostecku.

Zatímco krajský úřad jí vyhověl, mostecký magistrát v případě senátních voleb stažení senátorské kandidátky odmítl a vyjádřil pochybnosti, zda měla Jeníčková právo reprezentovat hnutí. Obě křídla se potom snažila obě rozhodnutí zrušit. Soudy již odmítly žádosti křídla kolem Bronislava Schwarze a zakladatele hnutí Jiřího Zelenky, které se domáhalo opakování krajských voleb s účastí Severočechů.

Luboš Pitín a Hana Jeníčková
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Na senátní volby si stěžovala jednak Hana Jeníčková, ale také její spojenec Luboš Pitín. Další stížnost podala skupina lidí kolem bývalého mosteckého senátora Vlastimila Balína. Lhůta k vyřešení volebních stížností soudu vyprší 17. listopadu. Volební senát se ale pokusí podněty vyřešit rychleji, protože horní komora parlamentu by se měla poprvé v novém složení sejít už 16. listopadu.