V Budějovicích začal největší korupční proces v historii ČR

České Budějovice - U českobudějovického krajského soudu začalo líčení s 52 lidmi, kteří podle obžaloby manipulovali se zakázkami na ministerstvu obrany. Jedná se o dosud největší korupční proces v historii Česka. První stání ovšem skončilo už po 90 minutách, kdy obhájci opustili síň s tím, že podmínky v ní jsou nedůstojné - největší místnost českobudějovického soudu totiž nedokázala všechny aktéry případu pojmout. Po přestávce se do síně vrátila jen část obhájců. S nimi a jejich klienty bude řízení pokračovat odpoledne.

U soudu tak stanulo 11 bývalých zaměstnanců ministerstva obrany, 38 podnikatelů a jejich zaměstnanců, dva notáři a jeden advokát. Jsou obžalováni z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování závazných pravidel hospodářského styku, podvodu, nepřímého úplatkářství a zločinného spolčení.

Podle protikorupční policie ovlivnili nejméně 30 zadávacích řízení na rekonstrukce ubytovacích objektů za téměř 330 milionů korun v Litoměřicích, Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze. Obžalovaným hrozí až desetileté tresty.

Projednávání případu zbrzdila malá síň

Dnešní projednávání případu ovšem zkrachovalo hned v začátku, neboť soudní síň v Českých Budějovicích nedokázala všechny aktéry procesu pojmout. Do síně se dostavila přibližně stovka lidí, kterou tvořili obžalovaní a jejich obhájci. Než se všichni účastníci usadili v síni, začalo líčení s téměř čtyřicetiminutovým zpožděním. „Pokud budu mluvit o spojení s korupcí, tak nikdy nic podobného se v Česku neudálo, je to skutečně úctyhodný počet,“ poznamenal redaktor Respektu Jaroslav Spurný.

Po zhruba 90 minutách procesu, kdy soudce ještě ani nezačal číst obžalobu, vznesli obhájci námitku proti podmínkám, v nichž nemohou pracovat. Kvůli kapacitě museli obhájci i obžalovaní sedět v lavicích pro veřejnost, kde chybí stolky, a nemohli proto pracovat se spisem ani si otevřít notebook.

„Já vzhledem k tomu, že si nemohu ani vyndat na stůl dokumenty, aniž bych neohrozil vedle sedícího kolegu, odcházím z této místnosti,“ řekl obhájce Václav Vlk. Následně si sundal talár a odešel ze síně. Následovala jej většina obhájců. Obžalovaní, jejichž obhájci jednání opustili, se mají k soudu dostavit v úterý. „Soud ale nemá šanci přinutit obhájce, aby se dostavili nebo nedostavili. Když se obhájce vzdálí z jednání, soud nemůže říct eskortě, aby ho přinutila k tomu, aby v síni zůstal,“ řekl předseda senátu Ondřej Vítů.

Rozkrývání zakázek z ministerstva obrany

K manipulacím mělo docházet v letech 2005 až 2007 a podle vyšetřovatelů byl scénář jednoduchý: ministerští úředníci uzavírali se spřízněnými firmami smlouvy za desítky milionů korun a inkasovali za to provize. A většinou šlo o stavební zakázky. Jedním z nejzávažnějších případů byla smlouva na plynofikaci kasáren v Jindřichově Hradci, která stála asi 90 milionů korun. „Nikdo vlastně přesně neví, jaká byla škoda, vyšetřovatelé skončili někde ve výšce 300 milionů korun. Potom zjistili, že už nemá smysl vyšetřovat, protože do čeho 'hrábli', tam byla korupce,“ prohlásil Spurný. Z vyšetřování mnoho jmen neuniklo, to se ale podle Spurného netýká Václava Regnera, tehdejšího šéfa správy armádního majetku.

Redaktor Respektu Jaroslav Spurný:

„Vojenské zpravodajství se touto záležitostí začalo zabývat v roce 2004, a to už byla hodně rozjetá. Začátky tohoto zločinného spojení jsou někde v roce 2000/2001. Státní zástupce říká, že v okamžiku, kdy na tom začala dělat policie (2005), se skupina již rozpadala. Celé to tedy sahá do doby Tvrdíka či Kühnla.“

Obviněným hrozí až desetileté vězení. Kauza je přitom nejrozsáhlejším případem protikorupční policie. Na případu se léta podílelo hned několik pracovišť. „Trestní řízení jsme zahajovali na základě některých prvotních podnětů v dubnu 2006. Ve vztahu k podezřelým osobám probíhalo nejprve skrytě, především s využitím odposlechu a informací z veřejných zdrojů,“ uvádí vedoucí expozitury útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Marek Belko.

Bok hovoří o účelovosti

Řešení případu nejspíš potrvá několik měsíců. „Přesnou délku nedokážu odhadnout, protože záleží na okolnostech,“ uvedl předseda senátu Ondřej Vítů. Podle něj se může stát, že někteří z obžalovaných nebo následně předvolaných svědků se z jednání omluví. Tím se proces prodlouží.

John Bok ze spolku Šalamoun tvrdí, že je podezřelé, že případ neřeší soud v Praze. „Tam se většina z těchto činů odehrála a odtud pochází i 90 procent obžalovaných. Přijde mi, že rozhodnutí, aby případ řešili v Českých Budějovicích, je účelové. Navíc je tento soud známý tím, že pořád čítá vysoké procento bývalých komunistických soudců a bývalých vojenských prokurátorů,“ řekl Bok.