Bartákův řidič: Jedné z dívek jsem koupil na obranu pepřový sprej

Praha – U Městského soudu v Praze pokračuje jednání s lékařem Jaroslavem Bartákem, obžalovaným ze sexuálního napadání svých asistentek. U soudu dnes vypovídaly další tři ze žalujících dívek a zazněla i obhajoba. Jedna z dnes vyslechnutých dívek přiznala, že s Bartákem měla placený sex, ostatní asistentky to odmítly. Podle obžaloby Barták sexuálně napadl 11 žen. Hrozí mu až 12 let vězení. Zítra budou u soudu vypovídat další tři dívky a také klíčový svědek - bývalý řidič Jaroslava Bartáka. Česká televize s ním natočila rozhovor.

Placený sex s lékařem přiznala u soudu zatím jen jedna dívka. Důvodem byla podle ní její tíživá finanční situace. Bartáka ale i ona viní z napadení, ke kterému mělo dojít v bazénu tuniského hotelu. Lékař ji měl topit a strhávat z ní plavky, protože mu nechtěla vyhovět v jeho sexuální potřebě.

„Jediná se přiznala, že to dělala otevřeně, že za peníze se mnou provozovala nepracovní činnost. Provozovala ji většina z nich, ale nepřiznávají to,“ reagoval na její výpověď Barták, jakýkoli útok ale popřel. Podle dnes vyslechnuté svědkyně ale ostatní asistentky dobrovolně intimní kontakt s Bartákem neměly. „Co já vím, tak ne. Ráno, když jsem šla do práce, tak byla taková roztřepaná, nervózní, už jdete do práce s odporem,“ řekla na adresu jedné z poškozených dívek.  

Josef Novák
Zdroj: ČT24

Ve středu vystoupí před soudem jako klíčový svědek Bartákův bývalý řidič Josef Novák. U lékaře pracoval téměř sedm let. Svého zaměstnavatele popisuje jako agresivního člověka, který s lidmi umí manipulovat: „Úmyslně, jak mi on sám řekl, si vybíral a vyhledával děvčata takzvaně submisivní, která mohl ovládat.“ S některými asistentkami navázal Novák i přátelský vztah. „Poprosila mě, abych jí koupil pepřový sprej, tak jsem jí koupil hned dva, aby se mohla bránit. Jak mi řekla, tak je i použila.“ V rozhovrou pro Českou televizi uvedl, že scénář byl vždy úplně stejný: „Cesta do zahraničí, strach z cesty, přijely vždy úplně nervově vyčerpaný.“

Státní zástupkyně ve středu 5. září popsala, jak Barták podle obžaloby zneužíval svého postavení nadřízeného. Nutil údajně asistentky na služebních cestách v cizině i ve své kanceláři k sexu. Osahával je, a když se bránily, zavíral je prý v místnosti a bil. V některých případech je pak podle žaloby znásilnil.

Barták trvá na své nevině. Kauzu považuje za spiknutí. Ženy podle něj věděly, že se po nich budou chtít i služby soukromého charakteru. Popírá ale, že by je bil nebo znásilnil. Naopak tvrdí, že je miloval a chtěl jim pomoci. Některé z nich byly totiž podle něj alkoholičky a narkomanky. Tvrdí také to, že s ním dívky měly pohlavní styk dobrovolně a on jim za něj platil.

Rozhodnou výpovědi dalších 17 svědků

Během nadcházejícího týdne vyslechne soud 17 svědků, konečný verdikt by mohl padnout do konce září. Od Bartákova zadržení přímo na ruzyňském letišti při návratu z dovolené uplynul více než rok. Aféru spustila jedna z jeho bývalých asistentek, Lucie, kterou údajně trýznil na dovolené na Filipínách. Dívka už dříve vypověděla, že ji vylákal pod záminkou pracovní cesty, tam ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval jí smrtí. Později se přidaly s oznámeními další ženy.