Krajští lídři ODS vyzývají nespokojené poslance k ukončení rebelie

Praha - Deset krajských volebních lídrů ODS vyzvalo šestici poslanců, kteří tento týden nepodpořili vládní daňový balíček, k ukončení rebelie. Ohrožují tím prý úspěch ODS v podzimních volbách. Lídři napsali dopis straníkům, ve kterém se staví za premiéra Nečase a naznačují, že pro revoltující poslance byla otázka daní pouze zástupným důvodem. Tři z volebních lídrů ODS k dopisu svůj podpis nepřipojili.

„Vyzýváme poslance Petra Tluchoře, Ivana Fuksu, Marka Šnajdra, Radima Fialu, Tomáše Úlehlu a Jana Floriána, aby upustili od dalšího eskalování situace uvnitř poslaneckého klubu před krajskými volbami. Žádáme je o to jako lídři kandidátek, kteří si přejí pro ODS co nejlepší volební výsledek,“ stojí v dopise.   

Tito poslanci se podle lídrů postavili proti usnesení většiny a měli by vysvětlit, proč se rozhodli ohrozit úspěch ODS v krajských volbách. „Nevěříme totiž, že by žádný z nich nevěděl, jak kvůli jejich kroku trpí důvěryhodnost ODS,“ uvádí dopis. „Vysvětlení, které zaznívá v médiích, nás nepřesvědčilo, že otázka daní není zástupným důvodem, o který ve skutečnosti vůbec nejde,“ dodali lídři. Postup poslanců bývá spojován i s blížícím se kongresem ODS.

Tři z lídrů pod dopis svůj podpis nepřipojili, mimo jiné odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, podle něhož není nutné takové dokumenty podepisovat. „Jsem příznivcem konsensuálního, smírného řešení, ne takových politických výzev, které mohou situaci spíše zostřit,“ vysvětloval Pospíšil. Svůj podpis nepřipojil ani lídr z Vysočiny Ota Benc a královéhradecký Miloslav Plass. 

Tluchoř s pěti dalšími občanskými demokraty odmítli tento týden znovu hlasovat pro balíček daňových změn, který sněmovně vrátil levicový Senát. Zdůvodnili to mimo jiné tím, že plánované zvýšení DPH je v rozporu s programem ODS. Vláda se kvůli tomu rozhodla návrh předložit znovu a spojit s jeho prosazením svou další existenci.  

Nečas zvýšení DPH vysvětluje snahou dostat rozpočtový schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu. Počítá s tím, že výsledná podoba balíčku bude kompromisem. „Nebude to čistě vládní návrh ani návrh mých kolegů,“ uvedl dnes v Otázkách Václava Moravce.

Vydáno pod