Poslanci schválili změny ve vzdělávání lékařů, prošel i zákaz vývozu léků do zahraničí

Události ČT: Sněmovna mění vzdělávání lékařů (zdroj: ČT24)

Poslanci ve středu schválili předlohu, která mění vzdělávání lékařů. Podle ministra zdravotnictví je totiž současný systém jedním z důvodů, proč mladí doktoři odcházejí do zahraničí. Další zákon, která sněmovna poslala do Senátu, má zamezit zpětnému vývozu některých léků do zahraničí.

Novela o získávání způsobilosti lékařů má podle ministerstva stabilizovat a zkvalitnit systém vzdělávání doktorů po promoci na lékařské fakultě. Jeho současnou podobu uvádějí doktoři jako jeden z důvodů pro odchod do zahraničí. 

Mezi poslanci se zřejmě největší debata vedla o praktickém lékařství pro děti a dorost. To nakonec vypadne ze základních oborů a spojí se s dětskou pediatrií. „Jsem stále příznivcem jednotné pediatrie,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Sněmovna jeho stanovisko vyslyšela a pozměňovací návrhy k ponechání samostatného vzdělávacího oboru dětských praktiků neschválila.

Původní vládní návrh novely předpokládal radikální snížení základních specializačních oborů o více než čtvrtinu, ze 46 na 33. Sněmovna ale schválila pozměňovací návrh, který předpokládá 43 oborů, změny tak jsou spíše kosmetické. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Délka vzdělávání v základním kmeni by se měla prodloužit ze dvou let na dva a půl roku. Bude ale možné souběžně studovat dva příbuzné specializačních obory.

Spory dříve vyvolala část pozměňovacího návrhu skupiny poslanců ANO a ČSSD, která by zavedla povinné stáže ambulantních lékařů v nemocnicích. Kritici mluvili i o nucené práci ve snaze zvýšit nedostatečný počet lékařů v nemocnicích. Autoři nakonec tento bod z předlohy vyškrtli. 

Vybrané léky asi nebude možné vyvážet mimo ČR

Ministerstvo zdravotnictví zřejmě také bude moci zakázat vývoz vybraných léků do zahraničí, aby v Česku nehrozil jejich nedostatek. Seznam vytvoří odborníci na základě zpráv z lékáren. 

Léky v Česku totiž kvůli cenové regulaci patří k nejlevnějším v rámci celé EU. Týká se to například medikamentů pro léčbu rakoviny, nemocí srdce a cév a neurologických přípravků.

Novela má také až o 40 % snížit cenu generik, což jsou levnější náhrady originálních léků. Podle šéfa zdravotnického výboru Rostislava Vyzuly (ANO) by měla novela snížit především cenu léků využívaných k nákladné biologické léčbě. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) si od opatření slibuje úspory ve výši až dvou miliard korun během tří let. Peníze budou podle ministra využity na léčbu většího počtu pacientů.

Návrh ale kritizují farmaceutické firmy, podle nichž se zpomalí přístup nových léků na český trh. Kritici novely navíc namítají, že právě nízké ceny medikamentů jsou důvodem jejich exportu do zahraničí. Loni se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyvezla balení za zhruba tři miliardy korun. 

Vydáno pod