101 hlasů pro církevní restituce je ohroženo, obává se ministryně kultury

Praha - Jednání o církevních restitucích je ohroženo. Potom, co poslanci odložili projednávání restitucí kvůli sporům o daňový balíček, se začaly objevovat první problémy. Ministryně kultury Alena Hanáková České televizi přiznala, že je podle ní ve sněmovně ohrožená „stojedničková“ většina právě pro tento zákon.

Církevní restituce už přežily obstrukce, předvolební plakáty a kritiku ze všech stran. Počátkem tohoto týdne si ale nejmeší vládní strana LIDEM vymohla, aby se hlasování o církevních restitucích odložilo. A to minimálně do doby, než projde daňový balíček. Teď se navíc ukazuje, že právě tento odklad by mohl restituce ohrozit. Ztrácejí totiž potřebnou „stojedničkovou“ podporu mezi koaličními poslanci.

Alespoň tak to říkají propočty ministryně kultury. „Spočítala jsem si, že je to velmi na těsno, ne-li pod,“ řekla ministryně kultury Alena Hanáková. Předsedkyně strany LIDEM doufá, že její krok restituce nezhatí definitivně. „Politická strana LIDEM rozhodně nechce odložit církevní restituce, my jsme je jen chtěli odložit do doby, kdy bude schválen konsolidační balíček,“ vysvětlila místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

Zatím se neví, zda na hlasování o církevních restitucích vůbec dojde

Skupina pravicových poslanců, kteří mají s restitucemi problém ale i tak existuje. Už dříve se objevilo třeba jméno Jana Floriána nebo poslankyně Jany Černochové. Ta zatím pro restituce je, ale připouští, že někteří poslanci budou chtít zákon ještě měnit. „Nedá se vyloučit, že když se bude zasahovat do zákona o DPH, že tady budou zaznívat i další požadavky ohledně nějakých změn zákona o církevních restitucích,“ podotkla Černochová.

Změny by někteří uvítali. Vadí jim totiž to, že z převodu majetku by církve neplatily daň, a nejde jen o hlasy z ODS. „Tento způsob restitucí, který způsobí větší křivdy, než které chce napravit, je nepřijatelný,“ řekl předseda Věcí veřejných Radek John. Otázkou je, zda na hlasování o restitucích vůbec dojde a kdy. Napoví už příští týden, kde se Petr Nečas chystá jednat s rebely ve vlastní straně.